Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію


Квартиру франківки Валентини Середюк затопило після зливи, що пройшла 2 липня. Усе — через старий дах і несправну дощову каналізацію. Жінка разом із чотирма дітьми живе на дев’ятому поверсі на вулиці Бандери.

 

Вона розповіла Суспільному, що ремонти у квартирі доводиться робити за свої гроші. Ось так виглядав дах багатоповерхівки після грози минулої п’ятниці. Кадри відзняв мешканець будинку на вулиці Бандери, 62/2 Олександр Заславський.

 

Дощова вода затримується на даху будинку, стікає уздовж стін і сходовою кліткою до під’їзду та квартир. А це вже — нинішні світлини. Мокрі стіни та підлога, пошкоджена штукатурка, тріщини і плями уздовж стін – такі наслідки підтоплення.

 

Про це розповідає мешканка будинку Валентина Середюк. Говорить, що у квартирі постійно грибок, а через воду можуть замкнутися електропроводи. Тому, каже, в коридорах під’їзду та квартири світло не вмикає. Із такою ситуацією доводиться жити роками. А за останні тижні підтоплює вдруге.

 

“Тільки увечері, приблизно о 22-й, аварійна приїхала. І вони таки змогли пробити цю трубу. Але воно дуже довго, аж до ранку, скапувало, скапувало, скапувало. Там стіни обвалився шматок, тут у мене все обвалюється, там відвалюється”, — показує жінка.

 

Валентина Середюк розповіла, що постійно доводиться робити ремонти у квартирі. Окрім того, за власні гроші ремонтували дах і дощову каналізацію.

 

“Ми вже просто змучені. В мене четверо дітей, я їх виховую сама. Ну як я можу постійно робити ці ремонти”. Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію Будинок обслуговує балансоутримувач – КП “Комфортний дім”.

 

За словами директора підприємства Василя Скиданчука, причиною цього підтоплення є стара засмічена дощова каналізація. Керівник каже, що комунальники вже її прочистили. Далі планують повністю замінити.

 

“Проводимо закупівлю матеріалу, відповідно — це трошки в часі, на жаль. Такі процедури. Буде замінено на пластикову трубу з ревізіями, з хорошим доступом, щоб було легко, комфортно обслуговувати дану мережу”, — розповідає Скиданчук.

 

Зі слів директора, така проблема поширена у Франківську. Каже, стається це через те, що люди ходять на дах будівлі і засмічують мережі.

 

“Треба стежити за горищем, стежити за закриттям входу на горище. Ми проводимо огляди таких входів як підвалу, так і на горище, закриваємо. Але, на превеликий жаль, ми не можемо заборонити мешканцям зірвати колодку і вийти на покрівлю. Це їхнє майно”. Що потрібно робити мешканцям, аби отримати компенсації за пошкоджене майно, розповідає юрист Олексій Сливінський.

 

Якщо будинок на момент підтоплення перебував на балансі комунального підприємства, то це — його відповідальність як балансоутримувача. Але тут є певні нюанси.

 

Якщо після підтоплення у присутності представника КП складали акт, у якому зафіксували дату такого підтоплення, то на його підставі можна звернутися в підприємство про відшкодування завданих підтопленням збитків. У випадку відмови необхідно звертатися до суду.

 

Окрім того, у випадку виникнення питань зі сторони КП щодо вартості відшкодування чи у випадку звернення до суду, також необхідно буде провести експертизу для встановлення причин такого підтоплення та вартості завданих збитків.

 

Мешканка багатоповерхівки Валентина Середюк каже, якщо проблему не вирішать і її квартиру знову затоплюватиме, буде звертатися до суду.