ТОП-5 міфів про життя в новобудовах


Український інфопростір наповнене різними і часто нереальними фактами про життя в новобудовах. Тут і інформація про непродумані планування, і про незатишні під'їзди і про низьку якість будматеріалів.

 

Розповідаємо і спростовуємо міфи про життя в новобудовах в тексті DOM.RIA.

 

Купить квартиру в новостройке

 

Міф 1. Будемо жити як на будмайданчику

 

Один з головних страхів будь-якого інвестора – а чи не буду я жити на будівництві? Подібне побоювання небезпідставне, оскільки більшість забудовників зараз проєктують житлові комплекси. А ті в свою чергу складаються з декількох будинків, які здаються по черзі. При цьому в експлуатацію може бути зданий тільки один будинок, а в інших щосили вестися будівельно-монтажні роботи. І інвесторам належить насолоджуватися усіма недоліками близькості будівельного процесу: шум, бруд, гуркіт тощо.

 

В реальності все виглядає трохи по-іншому. Частіше забудовник на момент здачі об'єкта в експлуатацію намагається закінчити доброустрій прибудинкової території. Працюють паркування, пішохідні доріжки, озеленення та дитячі майданчики. В крайньому разі забудовник проєктує інші черги будинків на достатній відстані, організовує спеціальні заїзди для будівельної техніки і ховає цю зону за загородження. І нерідко новосели навіть не помічають, що поряд триває будівництво.

 

Зрозуміло, деякі забудовники ігнорують подібні заходи безпеки. Тому під час вибору квартири в новобудові не забувайте про важливий етап – поїздку на будівельний майданчик. Це дозволить вам самостійно оцінити, наскільки об'єкт готовий, і перевірити впорядкованість району.

 

Строительство новостроек

 

Міф 2. Ці новобудови як картонні, розваляться через пару років

 

Цей міф з'явився вже давно. Його суть проста – недобросовісний забудовник проєктує об'єкт, попри містобудівні обмеження та нестійкий ґрунт, підроблюючи експертизи та використовуючи матеріали низької якості. І це, згідно з міфом, призведе до появи тріщин на фасаді за кілька років або й взагалі до обвалення будинку.

 

Але скільки в реальності новобудов зруйнувалися? Така подія стане катастрофою для репутації будь-якого сумлінного забудовника. Так, сучасні технології дозволяють будувати набагато швидше, ніж 30-60 років тому. Але це завдяки використанню бетону, блокових конструкцій та інших корисних технологій та пристосувань, які спростили процес будівництва багатоповерхівок, не знизивши параметрів міцності споруди.

 

Без сумніву, деякі забудовники допускають грубі порушення припід час проєктуванні новобудов, використовують бюджетні матеріали. Щоб уникнути подібного, перевіряйте репутацію замовника, девелопера і генпідрядника, вивчайте інформацію на тематичних форумах щодо ЖК, який вас цікавить.

 

Міф 3. В цих квартирах поганий мікроклімат, звуко- і шумоізоляція

 

Прихильники цього міфу впевнені, що в новобудовах влітку дуже жарко, а взимку – дуже холодно. Але такий недолік переважно характерний тільки для панельних будинків поганої якості. Це обумовлено недостатньою герметизацією міжблокових швів, неякісною теплоізоляцією і поганою системою вентиляції.

 

Будинки панельного типу найчастіше зустрічаються в новобудовах економ-класу. Тому, розглядаючи квартири в подібних житлових комплексах, зверніть увагу на репутацію та досвід роботи забудовника.

 

У новобудовах, які побудовані за іншими будівельними технологіями, подібних проблем з мікрокліматом практично не зустрічається. Фасади проєктуються з шаром утеплення, який допомагає накопичувати тепло взимку, а влітку відбивати сонячні промені.

 

Аналогічно можна стверджувати і про рівень звуко- і шумоізоляції. У сучасних будинках досить товсті стіни, робиться міжповерхова шумоізоляція. Також під час ремонту можна укласти додатковий шар звукоізоляційного матеріалу.

 

Звукоизоляция в новостройке

 

Міф 4. У новобудовах погане планування і низькі стелі

 

Деякі потенційні покупці впевнені, що більшість сучасних новобудов мають непродумане планування. Великі коридори, кімнати нелогічної форми або малої площі, відсутність балконів та інше.

 

По-перше, планування можна вибрати – забудовники, зазвичай, роблять кілька варіантів одно-, двох- або трикімнатних квартир в одному ЖК. По-друге, новобудови комфорт-класу і вище пропонують інвесторам можливість змінити планування (більшість стін в них не опорні) або вибрати квартиру взагалі без внутрішніх перегородок.

 

Стелі в новобудовах зовсім не низькі. Навіть в економ-класі їх висота варіюється в діапазоні 2,5-2,7 м. В комфорт-класі і вище стелі можуть досягати 3 м, а в деяких і 3,5 м.

 

Ремонт в новостройке

 

Міф 5. Потрібно робити дорогий ремонт

 

Голі стіни, підлога і стеля, що стирчать дроти і відсутність зручностей – так, згідно з цим міфом, виглядає будь-яка квартира в новобудові. І щоб з урахуванням таких початкових даних створити комфортний і продуманий інтер'єр, потрібно буде витратити приблизно 25-30% від вартості нерухомості.

 

Але в реальності все інакше. Сьогодні забудовники пропонують варіанти квартир з чистовим оздобленням, а в деяких новобудовах бізнес- чи еліт-класу, клубних будинках і взагалі з готовими інтер'єрами, які підбираються відповідно до побажань покупця.

 

Оздоблення від забудовника має свої очевидні плюси – економія грошей і часу. В крайньому разі, завжди є можливість особисто спланувати ремонт і зробити інтер'єр мрії.