Термін погашення боргу за електроенергію суттєво зменшили

Набули чинності нові Правила користування електричною енергією для населення. Ними змінено строки оплати за спожите світло і процедуру відімкнення за борги
Більше про новації — у розмові з Олександром Горгутом, фахівцем обленерго та Оленою Антоновою, членом НКРЕКП, пише газета Експрес.
 
 
— Як змінилися терміни щомісячної оплати за електроенергію для населення?
 
О. Горгут: — Попередніми правилами було встановлено, що плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого. Новими правилами передбачено, що вона вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця. Тобто за серпень оплату потрібно здійснити до 20 вересня (за старими правилами — до 10 вересня). Водночас, у договорах побутових споживачів передбачено термін оплати до 25 числа, тобто за спожите світло можна оплатити не пізніше 25 вересня.
 
 
— Які ще нововведення передбачені?
 
— Змінилися умови і терміни подачі показів електролічильника. Побутовий споживач зобов'язаний щомісяця станом на 1 число знімати фактичні покази лічильника електроенергії та протягом п'яти календарних днів надавати їх оператору системи розподілу. Наприклад, показник за вересень слід подавати з 1 по 5 жовтня включно. У разі неотримання до 6 числа показів лічильника та за умови, що лічильник електроенергії не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний обсяг споживання електроенергії визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового обсягу споживання.
 
Подати показник електролічильника можна різними способами: через онлайн-сервіс "Персональний кабінет", електронною поштою, SMS повідомленням на номер 5068, через кол-центр. Зауважу, що оператор системи розподілу буде проводити знімання показів не рідше одного разу на три місяці згідно із затвердженими графіками.
 
 
— За що споживачеві можуть відімкнути світло?
 
— Наприклад, якщо є заборгованість з оплати за спожиту електричну енергію чи за недопущення представників електропостачальника до лічильників обліку. Згідно з новими Правилами, у разі несплати або неповної оплати за спожиту електроенергію вчасно, попередження про припинення електропостачання надсилається споживачеві не пізніше, аніж за 10 робочих днів до відімкнення. Раніше споживача-боржника повідомляли про припинення електропостачання за 30 календарних днів до відімкнення. Зауважу, що в разі крадіжки електроенергії відімкнення відбувається без попередження.
 
 
— Як споживач дізнається, що йому хочуть відімкнути світло?
 
О. Антонова: — Попередження надається споживачеві окремим письмовим повідомленням, у якому зазначаються підстава, дата і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено. А також — прізвище, ім'я, по батькові, підпис відповідальної особи, яка оформила попередження. Датою отримання таких попереджень буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача або реєстрацією вхідної кореспонденції.
 
 
— А якщо людина оплатить заборгованість протягом 10 днів?
 
О. Горгут: — Якщо споживач сплачує борг до визначеного дня відімкнення і це підтверджується документом, то постачання електроенергії йому не припиняється.
 
 
— Яка процедура відновлення електропостачання?
 
— По-перше, споживачеві необхідно погасити існуючу заборгованість. По-друге, звернутися у відповідне районне відділення електропостачання, отримати квитанцію та оплатити витрати на повторне підключення. Його вартість обчислюється відповідно до кошторису та розраховується індивідуально для кожного споживача. Вартість витрат на повторне підключення не залежить від суми заборгованості.
 
 
— Чи можна реструктуризувати борг за електроенергію?
 
— Так. Сторони за взаємною згодою можуть укласти договір щодо реструктуризації та оформити графік погашення заборгованості. Для цього потрібно надати довідки, що підтверджують неплатоспроможність.