Скільки айтівцю треба працювати, аби придбати квартиру в Івано-Франківську


Івано-Франківськ, осягнувши нові вершини розвитку, став привабливим для молодого покоління, особливо для фахівців у сфері інформаційних технологій.

 

Питання, яке хвилює багатьох айтівців – «Скільки часу потрібно працювати, щоб стати власником квартири в Івано-Франківську?».

 

LUN провів аналіз інформації про зарплати ІТ-фахівців, які опублікували на сайті DOU. Вони проаналізували їх у ключі вартості житла й розрахували, яку кількість стовідсоткових зарплат необхідно ІТ-спеціалістам, щоб придбати нерухомість в Україні.

 

Спеціалістам Software Engineer в Києві та Львові необхідно однакову кількість часу, щоб придбати однокімнатну квартиру, щоправда, жінкам працювати потрібно на рік довше.

 

Чоловікам, які працюють менеджерами в ІТ, для того, щоб відкласти на 1-кімнатну квартиру потрібно 15 місяців. Жінкам – 27 місяців в Києві та 26 місці – у Львові.

 

QA/AQA Engineer спеціалісту, щоб придбати однокімнатну квартиру, потрібно відкладати всю суму зарплати протягом двох років в Києві, жінці у цій же сфері потрібно 2,7 року. 

 

Для працівників support в Києві знадобиться 4,5 роки, щоб придбати однокімнатну квартиру. Це в три рази більше, ніж у розробників.

 

Що ж відбувається з ринком нерухомості в Франківську?

 

Короткий аналіз ринку нерухомості у 2023 році:

 

- У 2023 році спостерігається стійка тенденція зростання цін на житло в Івано-Франківську. Середня ціна за квадратний метр зросла на 10-15% порівняно з попереднім роком.

- Попит на житло теж зростає, зокрема серед молоді, що працює в IT. Це може стати чинником, який впливає на зростання цін.

- Райони міста. Ринок розподілений на різні райони, з різним рівнем цін. Наприклад, новобудови в центрі мають вищі ціни порівняно з іншими мікрорайонами.

- Умови іпотеки та кредитування можуть впливати на швидкість накопичення необхідної суми, а програма «єОселя» являється великим стимулом, щоб зважитися на покупку житла.

 

Проаналізувавши ринок, можна зробити висновок, що ціни та попит на нерухомість тільки ростуть, а тенденції до зниження не прогнозується.

 

Скільки ж айтівцю потрібно працювати, що купити квартиру?

 

Припустимо, що середній дохід айтівця в місті становить 50 000 гривень на місяць.

 

- Середня ціна за квадратний метр складає 25 000 гривень.

- Сума на житло. Для купівлі двокімнатної квартири, наприклад, потрібно врахувати мінімум 60-70 квадратних метрів. Тобто, 60 м2 х 25 000 грн/м2 = 1 500 000 грн.

- Час накопичення. Якщо айтівець відкладатиме 100% свого доходу, то час накопичення буде: 1 500 000 / (50 х 12) = 2,5 року.

 

Звісно, це припущення та обчислення базуються на середніх показниках і можуть варіюватися в залежності від конкретних умов, посади спеціаліста та інших факторів.

 

Отже, для айтівця, який мріє про власне житло в Івано-Франківську, важливо раціонально використовувати свій дохід, визначати пріоритети та вибирати оптимальні умови для купівлі.

 

З ростом цін на нерухомість стратегія фінансового планування стає ключовою складовою для досягнення мрії про власний куточок в цьому прекрасному місті.