Ринок нерухомості: підсумки січня та прогноз на лютий


Ринок нерухомості України: підсумки січня і прогноз на лютий. Чого очікувати, чому, як ті чи інші фактори можуть вплинути на ринок.

 

Про це розповів Михайло Підвисоцький, засновник і керуючий партнер групи компаній Concept Group.

 

«У січні на первинному ринку житла, як і прогнозувалося раніше, спостерігалося відносне затишшя. Це проявилося як в ціновій динаміці (цінові коливання в об’єктах, будівництво яких почалося не пізніше грудня 2021, не перевищили 0,5−1%), так і в активності покупців», — зазначає експерт.

 

За даними аналітиків, попит у січні знизився в середньому на 20%.

 

На первинний ринок житла впливали п’ять основних факторів:

 

затяжні свята і пов’язаний з цим відпускний період частини потенційних інвесторів — у січні традиційно попит на первинному ринку житла знижується в середньому на 10−15%;

можлива зовнішня агресія проти України; економічні наслідки можливої агресії (насамперед це стосується зростання курсу долара);

нова хвиля пандемії і різке зростання захворюваності;

наслідки відчутного зростання цін у 2021 році та поступове скорочення платоспроможного попиту.

 

За даними Concept Group, відкладений попит на кінець січня склав близько 10%. І основним показником збільшення відкладеного попиту в другій половині січня, звичайно ж, стало очікування інвесторів стабілізації ситуації в країні, а також зростання курсу долара.

 

Багато інвесторів «чекають» на стабільну гривню, бо у багатьох заощадження саме в національній валюті. Разом з тим говорити про те, що на первинному ринку спостерігаються якісь кризові явища, дещо передчасно.

 

Ринок «живий», угоди відбуваються, хоч і не в тому обсязі, який запланували забудовники.

 

За матеріалами Коментарі