Ринок комерційної нерухомості адаптувався до воєнного часу


Ринок комерційної нерухомості адаптувався до умов воєнного часу та у другому кварталі 2023 року продемонстрував позитивну динаміку.

 

Відповідні дані наводить аналітична компанія CBRE Ukraine, пише Побудовано з посиланням на Нерухомі.

 

До кінця першого півріччя обсяг укладених договорів оренди сягнув близько 61 000 кв.м, що становить +74 п.п. з початку року. Приблизно 15% обсягу угод з оренди припадало на продовження та перепідписання існуючих договорів.

 

Розподіл орендної активності по індустріях залишився в цілому таким самим, як і в попередні роки, де сектор ІТ та телекомунікацій лідирував з часткою близько 48%. При цьому держсектор та неурядові організації наростили свою частку до 25%.

 

Загальний обсяг конкурентних офісних площ залишився майже незмінним лише на рівні 2,22 млн. кв. Девелоперська активність в офісному сегменті знизилася, а обсяг офісних площ, що знаходяться на стадії будівництва, зменшився. Очікується, що в 2П 2023 буде введено в експлуатацію близько 42 000 кв.м в чотирьох бізнес-центрах. Так БЦ Twelve (14 000 кв.м) та БЦ Heritage (16 790 кв.м) становлять 73% нової пропозиції, хоча не виключено, що затримки в їхньому будівництві можливі.

 

Слід зазначити, що у 2022 році не було зафіксовано жодного нового девелоперського проєкту, і малоймовірно, що їх буде зафіксовано до кінця 2023 року. Отже, протягом наступних 2-3 років обсяг офісної нерухомості може зрости лише при перезапуску зупинених.

 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості , будівельний сектор у Києві скоротився за рік на 72,8% на тлі військового протистояння з російською федерацією.

 

Широкомасштабне вторгнення російських агресорів спричинило суттєві зміни у всіх сферах життєдіяльності міста, проте найбільше скорочення спіткало будівництво. Було зруйновано логістичні ланцюги, втрачено ринки збуту, зменшилася купівельна спроможність населення.