Процес реєстрації нерухомості фіксуватимуть на відео

Права власників хочуть захистити від незаконної діяльності за допомогою впровадження обов'язкової фіксації на відео процесу реєстрації в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно.

Народний депутат С. Ківалов пропонує захистити права власників нерухомого майна від рейдерських захоплень і запобігти рейдерську діяльність шляхом впровадження обов'язкової фіксації технічними засобами (аудіо- та відеофіксація процесу проведення реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

Відповідний проект № 10281 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності на нерухоме майно та запобігання рейдерській діяльності» був зареєстрований в Парламенті 13 травня.

 

Плануються такі зміни:

 

- обов'язкове внесення матеріалів повної фіксації процесу проведення реєстраційних дій за допомогою відеозаписуючих технічних засобів у Державний реєстр прав; включення їх до реєстраційної справи;

 

- встановлення тимчасової заборони на відчуження об'єкта нерухомості, щодо якого виник сумнів щодо достовірності поданих документів, і тимчасове блокування державного реєстратора до Державного реєстру прав;

 

- у разі вперше виявленого порушення порядку держреєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб'єктів державної реєстрації прав Мін'юст буде вживати заходів щодо скасування акредитації суб'єкта державної реєстрації прав.

 

Крім того, законопроектом передбачено посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за внесення неправдивих відомостей до Держреєстру речових прав на нерухоме майно та невнесення в цей реєстр матеріалів обов'язкової фіксації процесу надання згоди на внесення інформації до Держреєстру речових прав на нерухоме майно за допомогою звуко- і відеозаписуючих технічних засобів.

 

Джерело