Програма "Власний дім": як у прикарпатських селах підтримують житлову забудову


Впродовж 2021 року прикарпатці отримали 2 млн 681 тис. 600 грн пільгових кредитів на покращення житлових умов у селі. Гроші надійшли з бюджетів різного рівня за державною програмою індивідуального житлового будівництва у селі та поліпшення житлово-побутових умов “Власний дім” на 2021-2025 роки”.

 

Про це в етері Суспільного розповів голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва у селі Тарас Гаврилко, пише Ратуша

 

“Обласну програму “Власний дім” затвердили рік тому на 2021-2025 роки. За час її дії плануємо залучити 74 млн 329 тис. грн з державного, обласного та місцевого бюджетів. Ці гроші на умовах пільгового кредитування надаємо людям, які проживають у селі та хочуть звести новий будинок, добудови чи покращити житлові умови. Плануємо, що ця сума піде на будівництво 121 нової оселі, реконструкцію 51, купівлю 60 раніше збудованих помешкань і на проведення комунікацій у 190 будинках”, — каже Тарас Гаврилко.

 

За його словами, цю програму запровадили для того, щоб покращити житлові умови для мешканців сіл та стримати їх не виїжджати. Отримати державний пільговий кредит можуть громадяни України, які постійно проживають і працюють у селі у межах одного або суміжного району. Гроші надаються під 3% річних.

 

Багатодітні сім’ї отримують безвідсотковий кредит. А військовослужбовці, що воювали в АТО/ООС і є резервістами, та члени їхніх сімей теж звільняються від сплати відсотків. Обмеження щодо віку позичальників немає. Проте молодим людям до 35 років кредит надають до 30 років. Усім іншим – до 20.

 

Голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі каже, що за понад 23 роки його існування за пільговим кредитом звернулися приблизно три тисячі людей.

 

“На сьогодні фонд уклав із позичальниками 956 договорів на загальну суму 54 млн 290 тис. грн. Профінансували приблизно 50 млн грн. Зокрема, на 2021 рік у фонді передбачили 2 млн 895 тис. грн на пільгове кредитування. З них з державного бюджету виділили 1 млн 300 тис. грн, з обласного — 1 млн 415 тис. грн, із бюджетів територіальних громад — 180 тис. грн. Цього року фонд профінансував 28 сільських жителів, запланували укласти 13 договорів і ввести в експлуатацію 12 будинків. На цей час 10 будинків загальною площею 1996 м² уже ввели в експлуатацію”, — каже Тарас Гаврилко.

 

Програму “Власний дім” на 2021-2025 рік ухвалили наприкінці листопада 2021 року і для Івано-Франківської територіальної громади.

 

“Зважаючи на минулорічні тенденції, ми заклали на цих п’ять років суму у розмірі 2 млн 348 тис. грн. Це — приблизно по 465-470 тис. грн щороку. Орієнтуємося на різні потреби. Хтось буде потребувати будівництва дому з “нуля”, хтось добудови. Чому добра програма? Тому що у неї можна вносити зміни, показники можна корегувати залежно від потреб, з якими ми стикнемося. Тому ці цифри не є кінцевими. Важко передбачити точну цифру усіх охочих отримати такий кредит. Але, простежуючи динаміку за попередні роки, можна скласти певні прогнозовані показники, на які треба орієнтуватися. Приблизно на 90% цей прогнозований показник буде відповідати реальним потребам”, — каже начальник управління інтеграції громад Івано-Франківської міської ради Андрій Деркач.

 

За його словами, в Івано-Франківській територіальній громаді приблизно 50 тис. людей проживає у сільській місцевості. І за допомогою пільгового кредитування можна розв’язати проблему з водопостачанням.

 

“У нас дуже складна ситуація по селах щодо водопостачання, особливо — в Колодіївці, Добровлянах, частині Узина, Підлужжі. Сьогодні криниці висихають, і критичним стає питання забезпечення людей питною водою. Пільгові кредитні гроші дають можливість це полегшити. Наприклад, можна пробурити глибоку свердловину та отримати доступ до води”, — каже Андрій Деркач.

 

Щоб отримати пільговий кредит, потрібно зібрати усю дозвільну документацію на будівництво чи реконструкцію житла, документи на приватизовану земельну ділянку, довідку про доходи за шість місяців усіх повнолітніх членів сім’ї, довідку про склад сім’ї. Також необхідно мати висновок про те, що у даному населеному пункті позичальники не мають житла. Опісля потрібно взяти клопотання від старости громади про надання кредиту. Насамперед кредити надають на раніше розпочате будівництво, а також багатодітним сім’ям.