Прикарпатцям на замітку: тарифи на тепло можуть зрости майже вдвічі


Монопольне становище компанії «Нафтогаз Трейдинг» може спровокувати подорожчання за опалення до 40%. Зростання ціни залежатиме від міста.

 

Ба більше, умови, які пропонує компанія у договорах із газопостачання виробникам тепла, можуть поглибити галузеву кризу у теплокомуненерго (ТКЕ) та поставити під загрозу опалювальний сезон 2021/2022 року. Про це йдеться у заяві асоціації «Укртеплокомуненерго», яка є у розпорядженні видання УНІАН.

 

Згідно з заявою асоціації, кінцевий тариф на опалення в Україні в опалювальний сезон може зрости на 15-40%.

 

Крім того, попри домовленості з президентом Володимиром Зеленським та урядом, компанія у нових договорах застосовує до підприємств ТКЕ неринкові вимоги. Зокрема, йдеться про авансові платежі за газ, квотирування об'ємів споживання, безакцептне списання коштів з рахунків підприємств у разі виникнення заборгованостей.

 

Також «Нафтогаз» призначив занадто високі штрафи за розірвання контракту на постачання газу за умови заключення договору з іншою газопостачальною компанією.

 

Штраф за порушення строків оплати складають 10% від загального місячного об'єму поставки. Однак виробники тепла не можуть вчасно сплачувати, адже борг населення за тепло та гарячу воду перевищує 25,5 млрд грн.

 

Крім того, «Нафтогаз» заключає договори тільки на власних умовах квотирування об'ємів газу, які нижчі від необхідних на 10-15%.

 

Така ситуація змушує виробників тепла покупати недостатні об'єми газу за завищеними майже на 50% цінами.