Понад мільйон гривень: скільки українці переплачують за іпотеку


За 10 років іпотеки українці переплачують понад мільйон гривень.

 

Іпотека в Україні невигідна і дорога. Нещодавно і вже колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що іпотечні кредити за нинішніми ставками в Україні практично неможливо виплачувати, а зниження ставок по кредитах – це одне із завдань уряду.

 

Ми розпитали експертів, скільки ж переплачують українці, купуючи квартири в іпотеку зараз. Виявилося – дуже і дуже багато.

 

Дарина Бедя, керівник з розвитку проєктів компанії Citex Development, пояснює, що на первинному ринку зараз найбільш затребувані квартири – це однокімнатні від 35 м² до 46 м² (близько 70% всіх придбань) і двокімнатні площею 65-85 м² (15-20% від усіх проданих квартир).

 

"Припустимо, при першому внеску в 30% (близько 300 тис. грн + вищевказані платежі), при терміні погашення кредиту 10 років, переплата в рік залежно від банків складе в середньому від 11,7% до 19,8%. А розмір загальної переплати за вказаний період складе від 740 000 до 1 250 000 грн", – каже Бедя.

 

Анжеліка Саакян, директор з маркетингу багатофункціонального ЖК "Polaris Home & Plaza", розповідає, що зараз максимальний термін надання іпотеки пропонує тільки Ощадбанк – 25 і 30 років.

 

"При вартості однокімнатної квартири в 900 тис. грн на початковій стадії будівництва (площею 45-46 м2 ) і першому внеску 30% від вартості квартири переплата за 25 років складе 2,4 млн грн, а за 30 років – 3 млн грн. Мінімальний термін наданої іпотеки – 1 рік. При цьому переплата за таку квартиру, залежно від банку, складе від 47 тис. до 118 тис. грн", – говорить Саакян.

 

Правда, навіть якщо українці й беруть довгострокові кредити, вони намагаються якомога швидше їх погасити. Експерти кажуть, що більше 90% всіх іпотечних кредитів гасяться в період від 3 до 5 років.

 

"Для будь-якого позичальника цей термін кредитування виглядає більш актуальним, ніж, скажімо, 10 років. В цьому випадку переплата складе 300-500 тис. грн. Таким чином, однокімнатна квартира площею 46 м2 на початковій стадії будівництва при первинному внеску по іпотеці в 30% її вартості та 5-річному терміну погашення позики обійдеться покупцеві в 1,2-1,4 млн грн", – коментує ситуацію Бедя.

 

Виходить, за 30 років, коли людина переплачує 3 млн грн, вона могла б купити ще три однокімнатні квартири, відповідно, за 10 років іпотеки набігає переплата, рівна вартості ще однієї квартири.