Понад 40% клієнтів івано-франківських рієлторів, що шукають нове житло — не з Прикарпаття


В Івано-Франківську відбулася пресконференція на тему «Ринок новобудов в Україні та Івано-Франківську. Стан. Тенденції. Перспективи». Фахівці Асоціації разом з експертами з суміжних галузей поділились актуальною інформацією про ринок новобудов.

Йшлося також про питання розвитку регіону, релокації бізнесу та його можливостей у нових реаліях

Заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко зазначив, що зараз в місто переїхали близько 200 підприємств. Влада готується до того, що населення обласного центру зростатиме: в Україну повернуться ті громадяни, котрі наразі перебувають за її межами. За оцінкою мерії, лише недобудовані об’єкти в місті можуть стати домівкою для 40-60 тисяч мешканців.

«Ми працюємо над тим, аби житлові квартали і далі з’являлися, але не в центральній частині міста, а переважно на периферії. Працюємо над розробкою генеральних планів міста і сіл, які прилягають», — каже він.

Членкиня Ради директорів КБУ, директорка БК Вертикаль Ірина Орловська зазначила, що з початку повномасштабної війни будівельна галузь зазнала істотних змін та стикнулася з непростими викликами. Незважаючи на всі реалії, в Івано-Франківській області будівництво відновили на 70% об’єктів.

«Будівельна галузь зіткнулася з великою кількістю викликів, що з‘явилися під час відновлення роботи. Приміром, звідки брати матеріали, їх немає, адже основні заводи на сході чи півдні України не працюють або знищені через бойові дії. Йдеться про сухі цементні і гіпсові суміші, скловату, скло тощо. Наразі є чимало бар‘єрів, що не дають змоги відновити на повну обсяги будівельних робіт, проте темпи щомісяця нарощуємо і будинки здаємо в експлуатацію навіть у період війни», — додає вона. 

Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта зазначив, що загалом в країні небагато забудовників, які досі не відновили свою роботу.

«Забудовники не хочуть втратити своє обличчя, тому продовжують свою роботу, будівництво. Зараз проєктанти активно беруть досвід інших країн, вартість робіт, звичайно, зростає, але безпека тут понад усе», — пояснює він.  

Будівельники за новими державними вимогами почали приділяти увагу будівництву бомбосховищ та укриттів.

Особливо актуальним став метод монолітно-каркасного будівництва. Щодо ринку купівлі-продажу, то за останні два місяці зріс попит на первинну нерухомість. Понад 40% клієнтів івано-франківських рієлторів, що шукають нове житло — не з Прикарпаття.

«Люди вірять у хорошу перспективу, завершення всієї цієї ситуації. Обирають оптимальні планування, які дозволяють оперативно вирішити житлові питання — без розкоші. Клієнти більше звертають увагу на поверховість, наявність бомбосховища», — зазначив Віктор Фурдіяка, голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України. 

Також експерти поділилися інформацією про нововведення в законодавстві, що регулюють питання щодо отримання дозвільної документації в будівництві. Детальніше у відеозаписі пресконференції за посиланням.

Додамо, що зустріч провели з ініціативи Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ) та за підтримки Конфедерації будівельників України.