ПНУ не потрібна аварійна пам’ятка на Шевченка: дорого утримувати


Прикарпатський національний університет відмовляється від будівлі на розі вулиць Шевченка-Гординського, у якому колись працював факультет художньої графіки. 

 

Прийнято рішення про відчуження та недоцільність утримання споруди через її вкрай незадовільний стан, пише Побудовано з посиланням на Галку.

 

 

Зараз ця кам’яниця, збудована ще в 1877 році, фактично закинута. А майже 80 років назад тут вирувало справжнє життя, адже тут до 1939 року розміщувалася загальноосвітня чоловіча семирічна школа ім. Тадеуша Чацького.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи

 

Зокрема, в ній навчався відомий польський поет, сатирик, автор сценічного мистецтва, літературний перекладач Горацій Сафрін.

 

У післявоєнні роки в будинку на вулиці Шевченка,32 було училище, згодом розмістився один з корпусів педінституту, а в 1966 році в педагогічному інституті було відкрито музично-педагогічний факультет.

 

На самому початку 80-х років минулого століття музично-педагогічний факультет перенесли в іншу будову на тій же вулиці Шевченка, а в будинку на певний час «оселився» щойностворений художньо-графічний факультет.

 

 

Після того, як факультет перенесли в будівлю на вулиці Мазепи, будинок 32 на вулиці Шевченка використовували під різноманітні потреби.

 

 

Цікаво, що тут навіть розташовувався гуртожиток для викладачів, а деякі з них все ще живуть в цьому, напівпокинутому, будинку.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи: в середмісті розсипається 150-літня історична будівля. ФОТО

 

Отже, деякі приміщення будинку все ще використовуються чи то під житло, чи то під склади старих меблів, загалом будинок стоїть закинутим. Облуплені стіни, забиті фанерою вікна, потріскана плитка у внутрішньому дворику.

 

Втім, його доля напряму залежить від Прикарпатського університету, на балансі якого він й перебуває. Як кажуть в адміністрації вузу, наразі кошів на реставрації немає. Втім, керівництво шукає потенційних інвесторів.

 

 

У відповіді на інформаційний запит ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда повідомив “Галці”, що приміщення дійсно знаходиться в передаварійному стані.

 

“Відповідно до експертного висновку щодо технічного стану та умов експлуатації будинку навчального корпусу ПНУ ім. В.Стефаника на вулиці Шевченка, 32 в Івано-Франківську, будівля, внаслідок експлуатації більше 100 років, знаходиться в передаварійному стані та не відповідає вимогам експлуатаційної міцності та надійності. Несучі конструкції втратили свою міцність, значна частина (більше 40%) має дефекти і пошкодження, у тому числі і категорії А – дефекти і пошкодження особливо відповідальних елементів і з’єднань, які становлять безпосередньо небезпеку, що призводить до загального руйнування та аварій”, – йдеться у повідомленні.

 

Загальний стан будівлі – вкрай незадовільний, існує загроза обвалів.

 

“Враховуючи вищенаведене та на виконання протокольного рішення Кабміну від 12 жовтня 2019 року Управління з питань державного майна та підприємств університетом подано інформацію до Управління з питань державного майна та підприємств МОН України щодо переліку об’єктів, про які прийнято рішення про відчуження та недоцільність утримання об’єкта держмайна, а саме будівлі на Шевченка, 32”.

 

У зв’язку із вказаним, проєктно-кошторисна документація на проведення ремонту цієї будівлі не виготовлялася.