Перша іпотека на стадії будівництва: «єОселя» розширила умови


Програму «єОселя» поширили на житлові об’єкти на етапі будівництва. Тепер учасники програми можуть придбати в кредит житло на стадії готовності від 40 до 80%.

 

Видали іпотеку «єОселя» на перше житло на етапі будівництва

 

Першу угоду в такому форматі уклала 36-річна доцентка Київського технічного університету України «КПІ ім. Ігоря Сікорського».

 

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Жінка обрала квартиру у 2-й черзі ЖК, введення якого в експлуатацію планується в першому кварталі 2024 року.

 

Загальна вартість обраної квартири 2,2 млн грн. Іпотечну угоду уклав «Глобус банк» — партнер програми «єОселя» — на 20 років за відсотковою ставкою 3%. Перший внесок склав 28% (понад 863 тис. грн), а щомісячні виплати за кредитом орієнтовно — 14,7 тис. грн.

 

До початку повномасштабного вторгнення науковиця із чоловіком та сином проживали в Ірпені. Рік тому під час навали росіян їхнє житло було зруйновано. Зараз родина тимчасово мешкає в Києві.

 

Третину квартир «єОселі» придбано на первинному ринку

За даними «Укрфінжитло», з 1 жовтня 2022 року за програмою «єОселя» видали понад 1 390 іпотечних кредитів для придбання готового житла. З них 31% — квартири на первинному ринку.

 

Голова правління «Глобус банку» Сергій Мамедов упевнений, що успішний досвід державної іпотеки в об’єктах, що зводяться, простимулює подальше зростання попиту на первинному ринку щонайменше на 10 — 15% до кінця 2023 року.

 

«Пріоритетним завданням «єОселі» має стати саме перезапуск і розвиток первинного ринку нерухомості. Саме будівельна галузь може стати рушієм для досить стрімкого відновлення та подальшого зростання економіки країни», — прокоментував Мамедов.

 

За даними ЛУН, на початок червня в Києві тільки 21 житловий комплекс акредитований для участі в програмі «єОселя». Загалом у продажу в столиці натепер 393 об’єкти.

 

thepage.ua