Олег Лєпєнін: Ми бачимо рідний Франківськ європейським містом


Засновник будівельної компанії «Вертикаль» Олег Лєпєнін ділиться підсумками минулого року та прогнозами зростання цін на нерухомість у Франківську.

 

«Вертикаль» — девелоперська компанія, яку  засновано у 2010 році. Вона працює на ринку первинної нерухомості Івано-Франківська. У 2020 році будує 14 будинків у п'яти житлових комплексах міста — «Містечко Мануфактура», «Містечко Козацьке», LYSTOPAD, HydroPark DeLuxe, Sonata.

 


 

— Чим запам'ятався минулий 2019 рік БК «Вертикаль»? 

— 2019 рік виявився непростим для ринку нерухомості в цілому. Але попри це, для нас були й позитивні моменти. За рік ми відкрили три нових відділи продажу, щоб бути ще ближчими до клієнтів. Загалом, компанія збагатилась новим досвідом і стала сильнішою.

 

— Назвіть нові формати чи новації, що допомогли вам залучати інвесторів у 2019 році.

— Ринок нерухомості Івано-Франківська досить насичений, рівень конкуренції на дуже високому рівні. Для залучення інвесторів необхідно постійно вдосконалюватися та диференціюватися. Вдосконалення проходить на різних ланках: будівництво, фінанси, продажі, маркетинг та кадри.

До прикладу, ми провели масштабну рекламну кампанію житлового комплексу «Містечко Козацьке», щоб ознайомити більшу кількість цільової аудиторії з перевагами та цінностями даного проєкту, що допомогло нам залучити більше інвесторів.

 

— Якими досягненнями за минулий рік ви пишаєтесь?

— Досягненням 2019 року був старт будівництва нового житлового комплексу Sonata. Та основним досягненням, як і в попередні роки, є лояльність наших клієнтів, які рекомендують нас своїм близьким та знайомим.

 

— Скільки об'єктів БК «Вертикаль» ввела в експлуатацію в 2019 році?

— Минулого року ми здали 5 будинків: один будинок в HydroPark DeLuxe, один — в ЖК Lystopad та три будинки в ЖК «Містечко Козацьке».

 

Житловий комплекс HydroPark DeLuxe у Франківську

 

— Минулий рік пройшов в Україні під знаком зміни влади. Як відбилися глобальні зміни в політиці на вашій роботі?

— 2019 рік виявився багатим на нові випробування для ринку нерухомості через політичні та економічні аспекти. Проведення президентських та парламентських виборів, а також падіння курсу валют позначилося зниженням рівня продажів.

 

— У вашому портфелі багато проєктів, більшість із них малоповерхові, максимум — 16 поверхів. В Івано-Франківську не прийнято будувати хмарочоси на 33 поверхи, як у столиці, або це ваша власна політика?

— У Франківську не заведено будувати висотні будинки. Проте у наступному році ми плануємо стартувати новий 25-поверховий проєкт.

 

— Чи плануєте ви розширювати географію будівництва та виходити на ринки інших українських чи, можливо, європейських міст?

— Маємо у планах через декілька років вийти на ринки ще кількох міст Західної України.

 

— Назвіть ваш улюблений проєкт від БК «Вертикаль».

— Кожен проєкт — це предмет нашої гордості. Усі житлові комплекси зроблені з концептуальним підходом, де потреби і бажання майбутніх мешканців стали визначальними. Запозичений досвід з Європи ми впроваджуємо у Франківську і піднімаємо стандарти будівництва та благоустрою у місті.

 

— Які нові житлові комплекси стартують у 2020 році?

— «Вертикаль Вежі» — грандіозний проєкт з найвищими будинками Франківська на 25 поверхів, який розташовуватиметься поруч із центром міста. Основна ідея комплексу — завжди бути в центрі подій. Адже в пішій доступності ресторани, кафе, нічні клуби, кінотеатри, історичний центр міста. А у вільний від роботи час можна насолодитись краєвидом за горнятком кави з висоти пташиного польоту у найвищих вежах міста.

 

— Які ваші прогнози щодо вартості квадратного метра в Івано-Франківську в 2020 році?

— Постійне зростання вартості будівельних матеріалів та робіт призведе до зростання цін на нерухомість. Це може бути плюс 5-10% до вартості у гривні.

 

— Яким ви бачите Івано-Франківськ через 50 років?

— Ми бачимо рідний Франківськ європейським містом, у якому гармонійно поєднується історія та сьогодення.

 


Domik.ua