Новий міст на Пасічну обіцяють добудувати до кінця 2022 року


Сьогодні, 15 вересня, в Івано-Франківську відбулася виїзна нарада щодо будівництва нового моста і транспортної розв’язки через річку Бистриця Солотвинська.

 

Нарада проходила за участю голови ОДА Світлани Онищук, міського голови Руслана Марцінківа та народних депутатів, пише Ратуша.

 

Наразі там тривають підготовчі роботи з виконання другого етапу – будівництва розв’язки на вулиці Надрічній. Загалом будівництво моста складається з трьох етапів. Кошторисна вартість робіт другого складає 346 349 млн грн. Проєктно-кошторисна документація пройшла експертизу та всі погодження і охоплює не лише будівництво з’їзду та виїзду на міст, але й організацію дорожнього руху від ділянки старого мосту на вул. Галицькій до залізничного переїзду.

 

Наразі фірма, яка виграла тендер і з якою підписаний договір БК “Адамант”, приступила до підготовчих робіт. Передував цьому перший етап – спорудження самої конструкції моста в районі вулиць Хіміків-Надрічна. Кошторисна вартість об’єкту складає 273 995 млн грн.

 

Начальник управління капітального будівництва Роман Галіпчак розповів, що через особливість ґрунтів, довелося частково змінити конструкцію. Зокрема, відмовилися від забивних палей та залізобетонної плити. Їх замінили на бурозабивні палі та суцільну металеву конструкцію.

 

“Будова моста як суцільної металевої конструкції має ряд переваг. Міст став легшим, а термін експлуатації складає мінімум 80 років. Також таку конструкцію простіше обслуговувати. Загалом довжина конструкції – 322 м, ширина – 16,1 м, площа – 5 227 м2, а загальна маса металевої конструкції – 1760 тон. Ширина проїжджої частини – 9,5 м. З них – дві смуги руху по 3,75 м та по 1 м з кожного боку смуги безпеки”, – пояснив Роман Галіпчак.

 

Остання стадія – це будівництво вулиці Хіміків на ділянці від ліцею №24 до річки Бистриця Солотвинська. Поки що проєкт на стадії експертизи. Після завершення процедурних питань УКБ оголосить тендер. Міський голова Руслан Марцінків наголошує, що потреба у цьому мості – негайна.

 

Адже у цьому році пройшов термін експлуатації єдиного на цей час діючого моста. Тому акумуляція міського та державного бюджетів дозволить у найближчий термін заверишити роботи.

 

“Будівництво такого об’єкту – це виклик для міста. Зрозуміло, що міський бюджет не може покрити всі витрати, тому неабияк потрібно відчувати реальну допомогу з держбюджету. Дуже дякую за розуміння важливості цього стратегічного об’єкту Президенту України Володимиру Зеленському, який дотримав свого слова, Міністру Інфраструктури Олександру Кубракову, народним депутатам Едуарду Прощуку, Роману Мулику, Василю Вірастюку, Олені Вінтоняк, Оксані Савчук, заступнику керівника Офісу Президента Кирилу Тимошенку, голові Івано-Франківської облдержадміністрації Світлані Онищук. Додаткові 100 мільйонів з держбюджету, які очікуємо вже цього року, дозволять не зупиняти темпи робіт. Ще 300 мільйонів очікуємо наступного року від держави. А також передбачаємо у міському бюджеті 100 мільйонів. І такими спільними зусиллями та вчасним фінансуванням зможемо завершити весь обсяг необхідних робіт вже у наступному році. Тож впевнений, що мрія франківців невдовзі здійсниться, – підкреслив Руслан Марцінків.

 

Також міський голова наголосив, що наразі тривають роботи з ремонту “старої” Надрічної, яка також задіяна у транспортній розв’язці. А також готуються документи для оголошення тендеру на ремонт старого, діючого моста на Пасічну.