Лізинг квартир під 5% і оновлена іпотека: в Україні набув чинності закон про доступне житло


Держкомпанія "Укрфінжитло" більше не буде реалізувати програму самотужки. Завдяки цьому з'являться нові механізми.

 

В Україні 27 травня набув чинності закон, що дає старт оновленню програми доступної іпотеки під 7% і запуску фінансового лізингу житла під 5% річних, пише Побудовано з посиланням на Сьогодні.

 

Документ офіційно опублікований напередодні, і в ньому йдеться про те, що закон набуває чинності наступного дня після публікації. Відповідно до закону, до компанії "Укрфінжитло", що нині реалізує держпрограму, приєднається Державна іпотечна установа (ДІУ).

 

Після цього з'являться нові фінансово-кредитні механізми, що і допоможе запустити фінансовий лізинг житла. Пріоритетними групами для участі в програмі лізингу стануть не всі.

 

Передовсім програма призначена для таких категорій: військові; вчителі; медики; поліцейські; внутрішньо переміщені особи; соціально незахищені верстви населення.

 

Що стосується програми іпотеки, то "Укрфінжитло" фактично виступає посередником між банком і громадянином. Компанія рефінансує банки, що видають іпотечні кредити на визначених державою умовах.

 

Згідно з новим законом, для видачі довгострокових іпотечних кредитів планують випустити державні облігації на 20 млрд грн. Нагадаємо, у березні українці почали отримувати квартири в кредит під 7%.