Корпус палацу Потоцьких реставрують для креативного бізнесу за 34 млн грн


В Івано-Франківську відреставрують корпус А палацу Потоцьких у межах проєктної ініціативи “Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни”.

Повідомляє Інформатор.

Бюджет проєкту склав 34 102 125,59 грн, зокрема, внесок муніципалітету – 6 790 541,92 грн. Серед основних завдань – реставрація корпусу А, площа якого 589 м². Зокрема, облаштують конференц-залу, коворкінг, створять студії звукозапису та аналогового/цифрового фото. Також хочуть об’єднати представників креативних індустрій  та створити умови для їхнього розвитку та масштабування.

 

“Ми співставили можливості, які були в палацу Потоцьких. У них була зроблена проєктно-кошторисна документація на реставрація першого поверху і була програма по створенню інфраструктури для бізнесу, який постраждав від війни. Від війни постраждав креативний бізнес – аудіовізуальне мистецтво, архітектура та інші напрямки. Ми подалися на програму й ПРООН нам виділяє 792 тис. доларів на реставрацію. Креативний бізнес буде використовувати приміщення і залучати сюди кошти”, – розповів директор Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк.

Щоб залучити бізнес будуть проводити різні мистецькі заходи, конференції. Проєкт мають закінчити до жовтня 2024 року.

“Це другий проєкт залучений за допомоги Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста. Це проєкт, який дає можливість оживити один із найбільших корпусів колишнього палацу Потоцьких. На цей корпус ми маємо всю проєктно-кошторисну документацію. Він придатний для функцій, які передбачені проєктом”, – каже директор комунального підприємства “Простір Інноваційних Креацій “Палац” Володимир Гайдар.

Проєкт передбачає повноцінну реставрацію приміщень першого поверху, крім того, все внутрішнє інженерне забезпечення – опалення, вентиляція, каналізація, електрика, інтернет-мережі тощо. Силами міста підтягнуть мережі інженерного забезпечення, зовнішні. Загалом, підсумовує Володимир Гайдар, проєкт дає потужний старт, щоб сюди затягнути бізнес, клієнтів.

“Пристосування історичних будівель до нової функції – найкращий шлях збереження історичних пам’яткових комплексів”, – резюмує він.

Корпус А пережив дві Світових війни. Його звели на початку ХІХ ст. У минулому тут був хірургічний корпус госпіталю.

  

“У нас брак майданчиків, де люди можуть працювати, проводити масштабні івенти. Такий проєкт покликаний створити великий центр для мінімум десяти бізнесів”, – зауважує проєктна менеджерка Христина Мельник.

Десять бізнесів отримають ваучерну підтримку на загальну суму один мільйон гривень. Відберуть підприємців за допомогою конкурсу.