Кабмін змінив правила для забудовників: чим це загрожує історичним центрам

Кабмін скасував історико-містобудівне обґрунтування та узгодження з Міністерством культури для забудовників в тих містах, де затверджені історико-архітектурні плани. З наступного року обґрунтування збираються скасувати зовсім.

За словами віце-президента Національної спілки архітекторів України Олени Олійник, обґрунтування було тимчасовим заходом для обмеження діяльності забудовників, пише Сегодня.

 

"Тільки тому, що в багатьох містах досі не затверджені опорні історико-архітектурні плани, обґрунтування діяло", – розповіла нам архітектор.

 

Такий план визначає поверховість новобудов, їх зовнішній вигляд в історичних центрах, а також відстань від історичних пам'яток, на якій можна будувати нові будівлі.

 

"З 401 історичного міста тільки в 60-70 вони прийняті", – додала Олійник.

 

Вона підкреслила, що саме опорні плани забороняють будувати висотки серед стародавніх споруд і захищають історичні місця від віянь сучасності. За словами Олійник, це рішення Кабміну було б корисним, якби за цей рік міськради встигли розробити і ввести в дію свої опорні плани. На думку експерта, за пам'ятки із затвердженого Міністерством реєстру можна не хвилюватися. Разом з тим відсутня в реєстрі архітектура може опинитися під загрозою.

 

"На них не встановлені охоронні зони, і цим цілком можуть скористатися забудовники", – говорить Олійник.

 

Вона додала, що проблему частково міг би вирішити документ, який встановив би розмір охоронної зони для тих пам'ятників, де він не був встановлений.

 

Сумнівається на рахунок правильності прийнятої урядом постанови і громадська активістка Лідія Гончаренко.

 

"Хоча в більшості випадків забудовників не зупиняють жодні норми закону, отримання обґрунтування для них було хоч якимось стримуючим фактором. Тепер же, коли немає ні планів, ні обґрунтувань, їх нічого не зупинить забудувати центри готелями і висотками", – вважає активістка.

 

У свою чергу в столичній комісії з містобудування ініціативу дуже хвалять.

 

"Обґрунтування було корупційною годівницею, через яку забудовники протягували свої незаконні плани. Тепер рішення про забудову не залежатиме від певного чиновника, якому можна дати хабар", – розповів нам заступник голови комісії Роман Марченко.

 

За його словами, постанова Кабміну мотивуватиме міста з історичною складовою прийняти план до кінця року. З цим згодна член комісії, громадська активістка Ольга Балицька.

 

"Обґрунтування дозволяло як виняток з правил будувати певні будинки в історичних центрах міст. Тепер будувати що попало і де попало не вийде – пам'ятники захищатимуть опорні плани. Це рішення дуже позитивне, – розповіла "Сегодня" Балицька. – Поки що підступу я не бачу".