В Україні хочуть змінити систему штрафів для архітекторів і будівельників

Будівельники і архітектори вимагають змінити систему штрафів за порушення, допущені при проектуванні та спорудженні об'єктів.

Як заявив президент Національної спілки архітекторів України Володимир Гусаков, в країні збереглася «варварська» пострадянського система штрафів за різні порушення дозвільного порядку при проектуванні. В результаті Україна втрачає перспективну молодь, яка намагається виїхати за кордон, пише UBR.

   

Як повідомив глава Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук, в минулому році такі перевірки активізувалися, що зайвий раз продемонструвало: головна ідея нашої системи контролю - знайти порушення і покарати за нього.

 

«Потрібно змінювати саму ідею. Не карати за порушення, а стимулювати дотримуватися правил. Для чого їх треба зробити зрозумілими і однозначними. Спочатку треба все роз'яснити, а потім карати 7-10% справжніх порушників, які не збираються виконувати закон», - підкреслив Гончарук.

 

За даними системного аналізу якості регулювання ринку проектування, проведеного BRDO, з 36 нормативних актів 8 мають ознаки незаконних, а 18 потребують актуалізації.

 

«Чинне регулювання провокує корупцію з боку регуляторів, заважає учасникам ринку, необґрунтовано ускладнює процедуру погодження та затвердження документації, а також не захищає авторське право», - розповіла керівник сектору «будівництво» BRDO Олена Шуляк.

 

За словами експертів, регуляторне поле засмічене безліччю неузгоджених і застарілих норм. Наприклад, згідно зі ст. 31 закону «Про регулювання містобудівної діяльності» проектна документація, розроблена відповідно до містобудівних умов забудови земельної ділянки, не вимагає узгодження з місцевою владою.

 

Однак норми Цивільного кодексу та інших нормативних документів вимагають узгодження проектів перед їх затвердженням. При цьому чинне законодавство передбачає 18 видів різних санкцій.