Івано-Франківську 358: цікаві факти та кавова історія. ВІДЕО


Сьогодні День народження святкує Івано-Франківськ. Йому виповнюється 358 років. Цьогоріч святкування відбувається онлайн, а частину заходів перенесли.

 

Місто утворилося через злиття двох населених пунктів – Заболоття та Княгинина. Відбулося це 1662 року, тоді ж місто отримало Магдебурзьке право. Івано-Франківськ мав інші назви – Станіславів та Станіслав. Місто навіть встигло побувати в статусі столиці ЗУНР.

 

 

Кілька століть тому Станіславів був відомий як військова фортеця із шістьма бастіонами. Вони були з’єднані не тільки наземними коридорами, а й підземними тунелями. За переказами, ці ходи об’єднували Палац Потоцьких, монастир та інші важливі споруди міста. Кілька років тому під час будівництва робітники натрапили на підземний хід.

 

Зараз Франківськ – одне з найпопулярніших туристичних міст України. Унікальною вважають Ратушу в самому центрі – вона єдина в Європі має шоломоподібний позолочений купол.

 

Центральна широка алея Франківська заставлена високими кованими статуями – вони нагадують, що це місто ковалів. Крім цього, тут безліч атмосферних кав’ярень.

 

Франківськ має багату кавову історію. Перша відома згадка про станиславівську каву датується листопадом 1802 року. Також в Івано-Франківську є найдавніша діюча лазня в Україні.