Франківське Управління капітального будівництва звинувачують у змові із підрядником «Галкомбуд» та привласнені бюджетних коштів

Підприємство «Галкомбуд» багато років виконувало роль головного будівельного підрядника місцевої влади: будівництво садочків, ремонти шкіл та будинків. Рівень довіри настільки високий, що міський голова Руслан Марцінків навіть призначив засновника та керівника фірми Романа Галіпчака начальником міського Управління капітального будівництва. Та окрім мера, на діяльність підприємства звернула увагу і поліція: службових осіб УКБ підозрюють у змозі із керівництвом «Галкомбуду» та привласнені бюджетних коштів.

В Івано-Франківську від місцевої влади тільки і чути розмов про дитячі садочки. Так, будівництво дошкільного навчального закладу у приміському селі Микитинці мало б завершитись вже до кінця року. Принаймні такий термін зазначений у договорі, укладеному між міським Управлінням капітального будівництва та приватним підприємство «Галкомбуд». Та є одне «але»: слідчі нацполіції запідозрили посадових осіб фірми-підрядника та УКБ у внесені неправдивої інформації в акти про прийняття виконаних робіт і відкрили кримінальне провадження.

 

Договір про будівництво дитячого садка в селі Микитинці, Управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому уклало із ПП «Галкомбуд» у липні 2015 року. Це підтверджують дані «Вісника державних закупівель». При очікуваній вартості робіт у 15,4 млн грн, за результатами проведених торгів сума угоди склала 13, 46 млн грн. Дитсадок розрахований на 95 місць, а кінцевий термін завершення робіт спливає у грудні 2017 р.

 

Згодом, будівництвом закладу зацікавилася поліція. Відомо, що у липні 2016 року було відкрите кримінальне провадження. Про це йдеться у матеріалах клопотання, поданого слідчим ГУ НП в Івано-Франківській області до міського суду.

 

Повідомляється, що службові особи «Галкомбуду» та Управління капітального будівництва внесли неправдиві відомості в акти прийняття виконаних підрядних робіт за 2015 - 2016 рік, при будівництві дитячого садка у селі Микитинці. Інформація стосується об'ємів, вартості виконання робіт, кількості матеріалів та інших загальновиробничих витрат, а також цільового використання бюджетних коштів.

 

7 вересня 2016 року Івано-Франківський міський суд своєю ухвалою задовольнив клопотання слідчого. Відтак, суд дозволив Державній фінансовій інспекції провести позапланову перевірку фінансово-господарської діяльності УКБ за період з 1 липня 2015 року по 31 серпня 2016 року, а також провести зустрічну звірку з підприємством «Галкомбуд».

 

Ухвала Івано-Франківського міського суду від 7 вересня 2016 року 

 

За даними аналітичної платформи «YouControl», приватне підприємство «Галкомбуд» засноване у 2004 році та займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Від дня його заснування і до листопада 2016 року підприємство очолював один із його засновників - Роман Богданович Галіпчак.

 

 

Засновники підприємства "Галкомбуд" 

 

Керівники підприємства "Галкомбуд" 

 

Якщо порівняти дати, то стає зрозуміло, що будівництво дитячого садка у Микитинцях розпочалося саме у той час, коли Галіпчак ще очолював «Галкомбуд».  Співпадіння це чи ні, але саме після ухвали Івано-Франківського міського суду, фірма отримала нового керівника в особі Думича Михайла Михайловича. Правда, на посаді він пробув не більше двох тижнів і згодом його замінив Гоян Михайло Васильович.

 

За даними аналітичної платформи «YouControl», нині Михайло Думич очолює ТОВ "Комерційна група Інтер-Профіт", яка нещодавно виграла підряд на ремонт Народного дому "Княгинин".

 

При цьому, самого Романа Галіпчака, у грудні 2016 року, міський голова призначив на посаду керівника того самого міського Управління капітального будівництва.

 

Та після кадрових перестановок, увага слідчих до співпраці «Галкомбуду» та УКБ тільки посилилась. Більше того, у січні 2017 року було відкрите ще одне кримінальне провадження.

 

«Службові особи Управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому будучи в змові з директором ПП «ГалКомБуд» завідомо внесли неправдиві відомості про вартість та об’єми виконаних робіт в акти виконаних робіт форми КБ-2В, в результаті чого привласнили бюджетні кошти, виділені для будівництва універсального, багатофункціонального міні комплексу цілорічного використання для масового аматорського та дитячого спорту по вул. Пасічна, 55 в м. Івано-Франківськ у великих розмірах. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 3 ст. 191 КК України».

 

Про це йдеться у матеріалах клопотання, поданого слідчим ГУ НП в Івано-Франківській області до міського суду.

 

Тендер на будівництво мінікомплексу для масового аматорського та дитячого спорту у Пасічній Управління капітального будівництво провело у листопаді 2016 року. Тоді очікувана вартість робіт складала 9,5 млн грн. Участь у торгах взяли дві фірми: ТОВ «Новітні енергетичні програми» із пропозицією у 7,15 млн грн та фірма «Галкомбуд», що запропонував ціну у 7,14 млн грн. Остання і стала переможцем. 28 листопада 2016 року УКБ та «Галкомбуд» уклали договір на виконання будівельних робіт. Із текстом документу можна ознайомитися на сайті публічних закупівель «ProZorro». Зі сторони Управління договір підписав тоді ще діючий керівник Володимир Ковальчук. Фірму-підрядника представляв Михайло Гоян.

 

У матеріалах клопотання слідчий просить надати йому доступ до банківських рахунків підприємства «Галкомбуд» відкритих в АТ «УкрСиббанк», за період часу з 28 листопада 2016 року по 22 березня 2017 року.

 

«Інформація про рух коштів по зазначених рахунках, відкритих в АТ «УкрСиббанк», має суттєве значення для встановлення важливих обставин вчиненого кримінального правопорушення, а саме для встановлення факту надходжень грошових коштів на дані рахунки та їх використання ТОВ «ГалКомБуд» з вказаних рахунків на будівельні матеріали при будівництві універсального, багатофункціонального міні комплексу цілорічного використання для масового аматорського та дитячого спорту по вул. Пасічна, 55 в м. Івано-Франківськ, тому на даний час виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до речей і документів, які містять банківську таємницю».

 

24 березня 2017 року Івано-Франківський міський суд своєю ухвалою клопотання слідчого задовольнив.

 

 

До слова, Побудовано в Франківську раніше вже звертало увагу на підприємство «Галкомбуд». Саме ця компанія є генпідрядником житлового комплексу «Еталон» по вулиці Стуса. Будівництво там ведеться з дотриманням усієї виданої дозвільної документації. Єдине - житлову багатоповерхівку будують у «швидкому темпі». Справа в тому, що земельна ділянка, на якій зводять ЖК «Еталон», міська рада передала в оренду під будівництво торгового центру.