Фахівці розповіли, як зміниться вартість житла в Україні

За минулий рік в Україні побудовано і здано в експлуатацію 126 610 квартир. Це найбільша кількість житла з 1990-х років. Водночас середня площа квартир з кожним роком стає меншою.

Станом на січень 2018 року квадратний метр квартири у столичних новобудовах у середньому коштував 22 236 грн. У лютому і березні ціни знизилася на 250 грн/м², пише Сегодня.

 

Експерти ринку нерухомості наголошують, що причина цього – коливання курсу долара. У грудні він був найвищим за півроку – трохи більше 28 грн за дол.. У березні впав до 26,4 грн за дол..

 

Крім того, попит на квартири в новобудовах суттєво відстає від пропозиції. Водночас у Нацбанку нинішні ціни називають критично низькими. Адже собівартість будівництва в 2018 році складе трохи більше 14 тис. грн/ м². Водночас у Деснянському р-ні столиці квартири продають по 15,2 тис. грн/м.кв.

 

Фахівці попереджають, що будкомпанії можуть влаштовувати формальні акції. Знижують вартість квадратного метра лише на рекламних буклетах. Фактична ж вартість нерухомості не зміниться, принаймні, в найближчі місяці.

 

На вторинному ринку Києва найбільші ціни зафіксували у січні – близько 27 477 грн/м. кв. До березня квадратний метр подешевшав майже на 2700 грн.

 

Щоправда за словами ріелторів, попит на вторинний ринок нерухомості підвищуватися не буде. Адже термін експлуатації більшості таких будинків наближається до завершення. Сьогодні кожен десятий багатоквартирний будинок непридатний для житла.

 

За матеріалами Газета по-Українськи