Експерт: Карантин знизив обороти на франківському ринку житла в середньому на 75%


Різке падіння стосується не лише кількості укладених угод, а й самих звернень потенційних покупців.

 

Про це розповів Західному кур’єру практикуючий ріелтор та власник агентства нерухомості Олександр Гарбуз.

 

«На самому початку карантину був різкий стрибок курсу долара, продажі почали рости. Але потім забудовники відреагували підйомом цін через прив’язку до валюти, і почався суттєвий спад», – пояснює Олександр Гарбуз.

 

Застій тривав понад місяць. За початковий період карантину його агентство провело менше п’яти попередніх оглядів квартир із покупцями у новобудовах.

 

«Це дуже мало, навіть у порівнянні з лютим», – зізнається ріелтор. Ситуація пожвавилася тільки в останній тиждень перед Великоднем. Лише тому, що це традиційно піковий період продажу нерухомості у всі часи. Олександр Гарбуз вважає затримки здачі новобудов через кризу очікуваним та нормальним явищем. Але, водночас, зростання кількості довгобудів він не прогнозує. «Карантин суттєво не вплине на терміни здачі. Як показує практика, забудовники, які здають житло вчасно, можуть змістити терміни на час зупинки будівництва, – вважає Олександр Гарбуз. – А що стосується довгобудів, то забудовників, які цим грішать, ми, ріелтори, знаємо поіменно. Вони залишаться на своїх позиціях відтягування строків».

 

Також Олександр Гарбуз не виключає, що окремі забудовники, які мають репутацію зведення не зовсім якісних об’єктів, можуть намагатися здешевити проєкти за рахунок дешевших будматеріалів. Тому при покупці житла після карантину варто звертати особливу увагу на реноме забудовника.

 

Водночас, за словами Олександра Гарбуза, ринок пожвавиться відразу після скасування карантину.

 

«Після карантину ринок зросте дуже сильно, бо ті, хто планував купити квартиру, повернуться до своєї цілі. Заробітчани, які планували закрити це питання на початку чи в кінці літа, але, в силу обставин, повернулись додому зараз, скоріше за все, теж будуть вирішувати свої питання, як тільки скасують карантин, щоб не їздити з-за кордону десять разів», – впевнений Олександр Гарбуз.

 

За його словами, після певного періоду ажіотажу, ринок закономірно стабілізується і вийде на докризовий рівень. Ключовий фактор для забудовників – тривалість карантину.

 

Курс долара, від якого теж залежні БК, за прогнозами буде знижуватися паралельно із новинами про скасування обмежень та перемогу над коронавірусом.