Дешеві Карпати – лише в шахраїв. Як не натрапити на аферу й перевірити сумнівне оголошення

Історії з аферистами, які здають через інтернет неіснуюче житло в Карпатах, виринають щозими. Шахраї пропонують дешеві номери та котеджі, отримують завдаток і зникають. Тож як не натрапити на аферу й перевірити сумнівне оголошення?

Підозрілі сайти та несподівані знижки

 

Перше правило – жодних сайтів безкоштовних оголошень чи сумнівних форумів. Начальник відділу протидії кібер­злочинам в Івано-Франківській області майор поліції Іван Канюс розповідає, що сьогодні шахраї не шкодують зусиль та ресурсів і створюють гарні сайти з якісними картинками і навіть підв’язують до них платіжні системи. Таких є багато. А от перевірених, надійних обмаль: karpaty.ua, booking.com, karpaty.info.

 

«Минулого року шахраї створили сайт «Прохор», на якому пропонували житло в Карпатах, – розповідає Канюс. – І людей не зупинила навіть невластива для нашого регіону назва. Одні клієнти оплатили за корпоратив 60 тис грн. А виявилося, що це афера шахраїв із Одеси».

 

Ще один знак – неймовірні знижки, акції чи термінові пропозиції. На період новорічно-різдвяних свят вартість житла в Карпатах злітає в рази. Двомісний номер у новорічну ніч коштує не менше двох тисяч. Котеджі здають від 3 тис грн, а будиночки «люкс» стартують від 20 тисяч. Усе, що дешевше, має викликати сумніви.

Франківчанка Анастасія Кравчук розповідає, що кожне друге оголошення про оренду житла в Карпатах – підозріле.

 

«Автори оголошень говорять ламаною українською, гроші в руки отримувати не погоджуються, вимагають передоплату, – розповідає Анастасія. – Адреси, які дають орендатори, неможливо знайти на карті. В результаті відмовилися від ідеї з котеджем і винайняли номер у садибі з ресурсу karpaty.info».

 

І навіть якщо автор оголошення згідний, щоб ви попередньо приїхали подивитися на будиночок, це може бути підступним вивертом. Аферист розраховує, що ви не поїдете. І на місці його може просто не виявитись.

 

 

Садиби-фантоми й вертолітні майданчики

 

Створюючи підставні оголошення, шахраї беруть у мережі фото житла в Карпатах і видають їх за свої. Тут уже як фантазія дозволить.

Один з таких будинків пропонують за дві тисячі в Поляниці. Мова оголошення – російська, а сам будинок зовсім нетиповий для Західної України. За фото знаходимо оригінальний котедж аж у Казані. Телефон орендодавця зареєстрований у Дніп­ропетровську. За цим телефоном знаходимо ще й оголошення про оренду квартири у Львові. Працює чоловік – плідно…

 

Ще одне оголошення на безкоштовному сайті – котедж на 12 осіб за 1350 грн. Тут ціна, м’яко кажучи, не дотягує. І фото викликає сумніви. При перевірці фото в пошуковій системі знаходимо комплекс «О Шале» в Яремче. Але на туристичному сайті вартість найдешевшого котеджу стартує від 3000, і то лише на шістьох. Більше того, котеджів на 12 осіб у них просто немає, максимум – вісім.

 

Буває, що шахраї не заморочуються і тягнуть фото садиб з різних сайтів або ж просто копіюють архітекторські проекти, які взагалі ніколи не були реалізовані. Можуть також приписати садибам неіснуючі зручності – сауну, басейн під відкритим небом, озеро для форелі чи вертолітний майданчик. Тут уже як стане нахабства. При цьому справжні власники житла навіть не підозрюють про такі бонуси.

 

«Важливо, щоб господарі садиб і котед­жів нікому не скидали копії документів про власність, – додає Іван Канюс. – Маємо випадок, коли власник хотів продати котедж. І «потенційні покупці» виманили копії документів. А згодом він виявив, що шахраї з Одеси здавали в оренду його котедж. А його ж копії документів надавали як підтвердження власності».

 

Дзвоніть на 102

 

Якщо у вас за котедж в новорічну ніч просять 2 тис грн, а власник картки, наприклад, Іванов Денис Іванович, то засумніватися варто. Щоб перевірити інформацію, треба хоч подзвонити у сільраду, бо війт точно знає усі садиби та власників. Можна телефонувати і на 102.

 

«У колцентрі вас одразу перенаправлять у район, – говорить Андрій Хомин, начальник Яремчанського відділення поліції. – За такими дзвінками працюють уже наші люди. Бувало, що інформація не підтверджувалася».

 

Також можна звернутись до власників котеджів, контакти яких можуть бути у друзів чи знайомих. Вони точно знають, хто ще здає житло у тому чи іншому селі. Номери телефонів потрібно перевіряти в інтернеті. Надійні юрособи є в багатьох туристичних довідниках.

 

Розводять звично аферисти з інших регіонів, вони взимку використовують наш торговий знак «Буковель», а влітку – Одесу. Тому скаржитися на шахрая найкраще через сайт кіберполіції, де є спеціальна електронна форма.

 

«Якщо постраждалий напише заяву, ми її зареєструємо, – пояснює Іван Канюс. – Та якщо шахрай у Харкові, ми до нього з Франківська не дістанемося. А на сайті заявку розглядають централізовано – з’ясовують, де знаходиться шахрай, і вже заяву розглянуть за місцем його проживання».

 

Такі звернення надходять щодня. І вони стосуються не лише житла. Так, киянин через інтернет придбав ski-паси, а на місці виявив, що вони протерміновані. Та в більшості постраждалі не з Франківщини, а їхні кошти знімають на Луганщині, Харківщині, Одещині. Ще влітку на обліку кіберполіції було 300 інтернет-шахраїв. Зазвичай це ті, хто займається подібним уже не вперше, «фахівці», тож довести їхню провину важко, але можливо, запевняє Іван Канюс.

 

«Якщо ви все ж потрапили в пастку і переказали гроші, перш за все потрібно повідомити про шахрайські дії свій банк і банк отримувача, – каже Канюс. – Можливо, вдасться встигнути заблокувати гроші. Після цього – зібрати всю інформацію про псевдоугоду – переписку, контакти, інші деталі – і звернутись на сайт кіберполіції».

 

У будь-якому разі краще кілька разів перевірити. Добрий відпочинок кращий за поганий сон.

Ольга Суровська, газета Репортер.