5 порад, як безпечно орендувати квартиру

Щодня тисячі людей шукають житло для оренди. На заміну коротким газетним оголошенням прийшли сайти з детальними описами та красивими картинками квартир.Однак, це не зменшує випадків шахрайства.

Як орендувати квартиру через інтернет та не натрапити на шахраїв, розповіли аналітики порталу оголошень OLX. За їх словами, розділ із оголошеннями про оренду чи продаж нерухомості – найпопулярніший.

 

1. Звертайте увагу на ціну

Нижча за середньоринкову ціна – перший сигнал, що маєте справу з шахраєм. Часто нечисті на руку автори оголошень просять перерахувати передоплату в 100% вартості.

 

2. Перевіряйте

Чи всі дані вказані? Чи грамотно склали текст? Перевірте, чи існує будинок, розташований за даною адресою. Спробуйте пошукати в інтернеті номер телефону автора оголошення. Можливо, хтось поскаржився на нього.

"Якщо немає можливості особисто подивитися об’єкт, а сумніви в надійності контрагента залишаються, забронюйте нерухомість і пообіцяйте скоро перерахувати передоплату. Після цього попросіть знайомих зателефонувати автору оголошення з іншого номера й запитати про той самий об’єкт в ті ж терміни. Якщо він скаже, що об’єкт вільний і попросить передоплату — це ознака шахрайства", – кажуть в OLX.

 

3. Чи унікальні фотографії?

Не гребуйте перевіряти, чи не публікували вже ці фотографії деінде. Іноді мальовничий будиночок у Карпатах виявиться котеджем в австрійських Альпах.

 

4. Цікавтеся автором оголошення

Перегляньте, які раніше оголошення вивішував автор привабливої для вас пропозиції. Зателефонуйте йому, якщо є можливість. Слід зустрітися і власноруч оглянути об’єкт. При подобовій оренді замовники іноді уникають особистого спілкування з орендодавцем, домовляються через інтернет. Під час особистої зустрічі чи телефонної розмови можна з’ясувати, що людина нечітко відповідає на питання, плутається. Якщо пропонують зустрітися тільки пізно ввечері, ймовірно, намагаються уникнути зустрічі з сусідами. Ті можуть викрити шахрая.

 

5. Як розраховуватися

"У разі афери правоохоронцям складно відстежити переказ грошей на мобільний рахунок або електронний гаманець. Під час оплати на банківську картку є шанс ідентифікувати шахрая. В будь-якому випадку розраховуйтесь повністю лише після надання послуги", – кажуть фахівці.

 

За матеріалами: Gazeta.ua