Чи може Івано-Франківськ відмовитися від централізованого опалення

Минулого тижня в Івано-Франківську стартував опалювальний сезон.

Втім нинішній опалювальний сезон принесе споживачам чимало труднощів. По-перше, зросли тарифи на централізоване опалення і за тепло доведеться платити значно більше.

 

По-друге, не можна виключати виникнення поривів тепломереж і відсутності тепла в окремих будинках або житлових масивах.

 

Багато франківців в соцмережах обурюються для чого місто будує нові котельні. Мовляв, краще відмовитись від централізованого опалення і перейти на індивідуальне, як це зробила Долина чи Ужгород. 

 

Чи може Івано-Франківськ стати повністю автономним і що для цього потрібно, розповів у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо директор департаменту комунального господарства Михайло Смушак. 

 

За словами головного комунальника міста, в департаменті розглядали такий варіант, але втілити його в життя наразі практично нереально. Адже щоб встановити індивідуальне опалення потрібна 100% згода всіх мешканців будинку. Якщо хоч хтось буде проти, то перевести будинок на автономне опалення згідно закону не можна. 

 

"Потрібно, щоб кожна людина мала можливість встановити собі автономне опалення. В місті є дуже багато будинкі, де майже всі мешканці згодні, але є одна-дві квартири, які не хочуть, або не мають фінансової можливості встановити індивідуальне. Наприклад в будинку живуть різні асоціальні рупи, люди старшого віку, які ледь виживають на пенсію, малозабезпечені. Місто зобов'язане забезпечити теплопостачанням кожного. Навіть, якщо залишиться одна-дві квартири ми мали б подавати до них тепло, але це буде нереально. Адже система стає розбалансована, зовсім інші діаметри труб... Тому місто дає дозвіл на відключення тільки якщо всі мешканці в будинку згодні", - пояснив Смушак.

 

Водночас чиновник зауважує, що навіть, якщо весь будинок перейде на автономне опалення не означає, що мешканцям не доведеться вкладати додаткових коштів.

 

"Треба буде проводити повністю реконструкцію зовнішнього газопроводу, адже існуючі газопроводи не витримають такої потужності. Не виключено, що доведеться проводити реконструкцію внутрішньобудинкових мереж електропостачання в старих будинках. І є ще такий важливий аспект, як екологія. Коли з кожного вікна стирчить газова труба, то мешканцям верхніх поверхів буде не дуже весело жити: відкриваєш вікно і починаєш дихати викидами сусідів", - наголошує Михайло Смушак.

 

Варто зауважити, що фахівці сфери енергоефективності відзначають, що не обов'язково відмовлятися від централізованого опалення. Щоб знизити вартість тепла можна змонтувати в будинку загальнобудинковий лічильник тепла, провести енергоефективні заходи (заміна вікон, дверей, утеплення фасаду та підвалу, ремонт даху). На такі заходи франківці можуть, або взяти "Теплий кредит", або підписати угоду про співфінансування з міським бюджетом.

 

"Теплі кредити" надаються для утеплення, заміни вікон, але тільки для ОСББ. Втім люди повинні також вкладати свою частку, тому багато бажаючих немає. Що ж стосується будинкув, які обслуговує МІУК, то вони можуть термомодернізувати свій будинок на умовах співфінансування з міським бюджетом 30% на 70%. Але в бюджеті багато гршей немає, тож це не більше 3-4 будинків за рік", - підсумував Смушак.

 

Бліц-Інфо