Бурштинська ТЕС: прикарпатський монстр над морем. ВІДЕО


28 квітня 1965 року на Бурштинській ТЕС був запущений перший енергоблок потужністю 200 МВт. А вже в цьому році станції виповнилось 55 років.

 

До Дня народження ТЕС команда Побудовано у Франківську вирішила розповісти та показати кілька цікавинок про цього прикарпатського монстра...


ДТЕК Бурштинська ТЕС – одна із найпотужніших електростанцій в Україні, її виробнича потужність складає 2351 МВт. знаходиться в однойменному місті. Її видно здалеку — три величезні (дві по 250 метрів і одна — 180 метрів) труби викидають клуби диму. А ще водосховище...

 

Бурштинська ТЕС забезпечується водою з розташованого неподалік Бурштинського водосховища на річці Гнила Липа. Водосховище часто називають «Бурштинське озеро» або «Бурштинське море». Площа водосховища 1 260 га.

 

Температура води в озері вища на кілька градусів від очікуваної, завдяки підігріву від електростанції, завдяки цьому тут проводяться змагання з плавання на відкритій воді. У водоймі водиться риба, що є об'єктом уваги рибалок, оскільки риба швидше набирає вагу в теплій воді.

 

Озеро створює своєрідний мікроклімат біля своїх берегів. Ніде поблизу, а саме на берегах Бурштинського озера можуть дозріти абрикоси, і навіть персики.

 

 

ТЕС надає робочі місця 1925 енергетикам та забезпечує світлом 3 млн осіб із Закарпатської та частково Івано-Франківської та Львівської областей. Станція виробляє 64% електроенергії на потреби України, решту - 36% - експортує в Словаччину, Угорщину та Румунію.

 

Основне технологічне паливо — вугілля, допоміжне — природний газ та мазут. Всі паливні котли обладнані комбінованими пилогазомазутними пальниками. 12 енергоблоків (потужністю по 200 МВт кожний) були введені в експлуатацію в 1965–1969 роках.

 

З нагоди такого ювілею пресслужба підприємства підготувала невеличкий відеоролик про те, як усе починалось.