Будівництво містечка "Опришівська слобода" завершать наступного року


Стати власником квартири, сплачуючи розтермінування без відсотків і переплат, реально, якщо вибір – «Опришівська слобода». Вартість квартир у новому закритому містечку європейського типу, яке зводить в Івано-Франківську будівельна компанія «Ярковиця», залишається найпривабливішою в місті.

 

Так само, як і умови, що їх забезпечують інвесторам житла, повідомляє офіційний сайт проєкту “Опришівська слобода”.

 

«Зараз маємо найбільш оптимальні умови на ринку, щоби купувати житло. Якщо порівняти відношення вартості квартири до середньої зарплати впродовж останніх років, то саме зараз воно найнижче. Тож сім’я, де працюють двоє людей, може вирішити квартирну проблему, не затягуючи поясів», – акцентує координатор проєкту «Опришівська слобода» Ярослав Яцишин.

 

Іпотека: актуальні нюанси

В Україні банки пропонують іпотечні кредити на умовах обов’язкового першого внеску – а це від 20% до 40% в різних банках. Залежно від терміну іпотеки – зазвичай від 10 до 20 років – нараховується відсоткова ставка на тіло кредиту. Наприклад, один із банків при 30% першого внеску дає кредит під 9%.

 

Іпотека передбачає й додаткові платежі, що здорожчують кредит. Це страхування предмета іпотеки (квартира стає заставним майном), страхування позичальника, оцінка заставного майна, у разі дострокового погашення кредиту – одноразовий платіж за припинення іпотеки в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно тощо. Додаткові платежі відрізняються залежно від політики банку.

 

Іпотечний кредит, зважаючи на нюанси, підходить інвесторам, які мислять стратегічно, зазначає Ярослав Яцишин. Щоби переконатися в цьому, споживачу варто порівняти заробітну плату, вартість гривні, інфляцію та банківські відсотки за іпотекою, які були 10 років тому, із сьогоднішніми.

 

Варто також поміркувати про інфляційні очікування наступного року. Експерти прогнозують їх на рівні 10% у валюті. Це означає, що слід чекати подальшого подорожчання товарів і послуг. В тому числі будматеріалів. Та можливого перегляду умов придбання житла.

 

Нагадаємо, наприкінці січня цього року Кабмін затвердив «Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів». Програма стартує з 1 березня. Кредит під 7% буде обмежений максимальною сумою у 2 млн грн. Передбачена часткова компенсація відсотків за іпотечними кредитами. Але отримати її зможуть не всі. Порядок визначає кілька категорій осіб, які потребують поліпшення житлових умов і можуть користатися цією програмою. Це мешканці гуртожитків або аварійних будинків, внутрішньо переміщені особи, науково-педагогічні і медичні працівники, працівники бюджетної сфери та молоді сім’ї.

 

«Опришівська слобода»: партнерство з інвесторами

 

На відміну від банківської іпотеки та урядової програми, придбання квартири в «Опришівській слободі» можливе з розтермінуванням до кінця будівництва житлового комплексу.

 

Покупець укладає угоду у відділі продажу і сам обирає, якими будуть умови його інвестиції. Стандартний перший внесок – 30% від вартості житла. Далі решту суми ділять рівними частинами на щомісячні чи щоквартальні платежі – залежно від бажання та можливостей інвестора. 

 

Наприклад, якщо обрати найбільш ходову двокімнатну квартиру комфорт-класу площею 55 кв. м в «Опришівській слободі», то після сплати 30% першого внеску щомісячний платіж складе до 10 тис. грн.

 

Середня заробітна плата в Івано-Франківській області, за даними Мінфіну, у грудні 2020 року становила майже 13 тис. грн.

 

Банки при розрахунку можливості кредитування громадян припускають, що заощадити можна від 40% доходів сім’ї.

 

Для того щоби майбутній мешканець міг проговорити свій вибір із родиною, порадитися з друзями, з’ясувати для себе всі нюанси комфорту обраного житла та остаточно визначитися, будівельна компанія «Ярковиця» надає можливість попередньо, без оплати, забронювати уподобану квартиру в «Опришівській слободі» на тижневий термін – на певному поверсі в певному будинку, додає Ярослав Яцишин.

 

Особливості вибору квартири

 

У відділі продажу містечка «Опришівська слобода», що на перехресті вулиць Коновальця – Блавацького, допоможуть обрати найкраще житло для покупця – за кількістю квадратних метрів, розміщенням, поверховістю і плануванням. Також тут можна здійснити розрахунок за квартиру та оформити документи.

 

Щоби оформити «Договір купівлі-продажу майна, яке буде створене» (відповідно до ЗУ «Про містобудівну діяльність»), треба мати паспорт та ідентифікаційний код.

 

На час здачі в експлуатацію будинку при повному розрахунку за квартиру мешканець отримує «Акт прийому-передачі квартири». Такий пакет документів разом із технічним паспортом на квартиру є достатньою підставою для оформлення права власності на житло.

 

Важливо також, що реєстрацію права власності для зручності покупців та за їхнім бажанням бере на себе як додаткову функцію компанія «Ярковиця».

 

Будівельна компанія «Ярковиця» 17 років працює на ринку будівництва житлової нерухомості Івано-Франківська. В її активі – найбільша кількість зданих в експлуатацію багатоповерхових будинків. Всі житлові комплекси збудовані та введені в дію вчасно, без жодних затримок.

 

У портфоліо компанії – популярне європейське містечко закритого типу «Калинова слобода».

 

Мікрорайон будують за новими ДБН, які передбачають збільшені вимоги до якості матеріалів та енергоефективності житлових будинків, що відображене в утепленні, конструкції дахів та вікнах із 5-камерними склопакетами й енергозберігаючим двокамерним склом.

 

А також до доступності та екологічності – йдеться про озеленення та більшу відстань між будівлями, винесення транспортних потоків з житлової зони, пішохідну центральну частину містечка із відкритими дитячими просторами та спільну зону відпочинку біля внутрішнього озера.