Архітектурну пам'ятку, солодовий цех франківського пивзаводу, готують до реставрації

Реставрація солодового цеху пивзаводу знову на слуху у франківців. Містяни забили на сполох через зникнення покрівлі із даху будівлі. Втім, у будівельній компанії «Галицька», яка є власником будівлі, запевняють – на об’єкті розпочалися підготовчі роботи. Покрівля, дерев’яні бруси та автентична цегла будуть демонтовані і використані у майбутньому для реставрації.

Пивоварний завод – це пам'ятка архітектури національного значення і будь-які дії, які відбуваються на його території, привертають активну увагу громадськості.

 

«Розумію їхнє хвилювання, оскільки ще рік-півтора тому більшість мешканців сумнівалися, що пам’ятка буде реставрована, а на її місці виросте дев’ятиповерховий житловий будинок», - прокоментував представник будівельної компанії «Галицька» Павло Бородайко. - Поки ми чекаємо на отримання дозволу, на об’єкті проводяться підготовчі роботи до реставрації, а саме: демонтаж покрівлі, складування дерев’яних брусів і автентичної цегли для майбутнього використання, демонтаж аварійних ділянок стін із подальшим підсиленням зовнішніх фасадних стін, які підлягають збереженню».

 

Такі роботи, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 13.04.2011 р. №466 та  ДБН А.3.1-5:2016, належать до підготовчих робіт і здійснюються на підставі повідомлення про початок виконання підготовчих робіт.

 

У компанії кажуть, що роботи на даному об’єкті здійснює єдина у місті підрядна організація, яка має ліцензію на реставрацію пам’яток архітектури національного значення.

 

Загалом процес погодження проектної документації триває уже понад два роки.

 

«Це був важкий процес, але 19 та 27 жовтня 2017 року нами було подано 2 пакети документів для отримання дозволу на проведення реставраційних робіт до Міністерства культури та Держархбудінспекції. Серед пакету документів - охоронний договір, погоджене реставраційне завдання, погоджена проектна документація, звіт про комплексну державну експертизу, тощо.  Самий процес реставрації дуже складний, тому нам потрібно щонайменше півтора роки для його завершення, облаштування інтер’єру і відкриття закладу», - зазначив Павло Бородайко.

 

Сам пивоварний заводу є рідкісним зразком промислової архітектури України другої половини XVIII століття. Згідно проекту, після реставрації в будівлі солодового цеху пивзаводу буде розміщено заклад з виготовлення пива із запланованим обсягом виробництва 500-1000 літрів пива на добу. Відтак самі ж мешканці матимуть можливість побачити сам процес пивоваріння.