Аналіз ринку нерухомості України за підсумками останніх шести місяців


Ринок нерухомості в Україні досяг стабільності, що призводить до збалансованого середовища і робить його більш зрозумілим та прозорим як для покупців, так і для інвесторів.

 

Експерти Country.ua повідомляють, що протягом останнього місяця ціни на квартири в Києві залишалися відносно стабільними після шести місяців безперервного зростання. Поточна середня вартість покупки однокімнатних квартир становить 56 800 доларів США, а двокімнатних – 70 000 доларів США.

 

Ринок оренди житлової нерухомості теж демонструє стабільність після фази зростання. Оренда однокімнатної квартири наразі коштує близько 10 000 гривень, в той час як двокімнатну можна зняти в середньому за 13 000 гривень.

 

Тепер поглянемо на попит на житло за кількістю кімнат. Однокімнатні квартири залишаються найзатребуваніші через більш доступні ціни, в порівнянні з квартирами з більшою кількістю кімнат.

 

Згасаючий попит на двокімнатні помешкання це підтверджує. Трикімнатні квартири продовжують користуватися найнижчим попитом.

 

Photo by Kara Eads on Unsplash
Photo by Kara Eads on Unsplash

 

Коли справа доходить до інвестицій, зверніть увагу на Івано-Франківську, Закарпатську та Львівську області. Через свій неабиякий потенціал для бурхливого розвитку та привабливі умови проживання, первинний ринок нерухомості у цих місцях є особливо цікавими для інвесторів.

 

На противагу Західним областям, попит на новобудови у Харківській, Миколаївській і Запорізькій областях залишається найнижчим.

 

Ринок нерухомості зазнає оптимістичних трансформацій, значною мірою під впливом поступового відновлення будівельних робіт.

 

Як повідомлялося у конференції "Аналітика українського ринку нерухомості: перше півріччя 2023 року", спостерігається помітне зростання будівельної активності: минулого року лише 69% об'єктів перебували на стадії будівництва, тоді як на теперішній момент – 75%.

 

Такий сплеск є гарною ознакою, що вказує на відродження довіри до сегменту нерухомості й зростаючий інтерес забудовників до збільшення кількості своїх проектів. Очікується, що така позитивна динаміка призведе до збільшення пропозицій на ринку, а це, в свою чергу, до стабілізації цінових показників.

 

В цілому, за підсумками першого півріччя 2023 року український ринок нерухомості продемонстрував певні позитивні тенденції. Ціни на квартири в столиці стабілізувалися, ринок оренди залишається стійким, створюючи сприятливі умови як для інвесторів, так і для покупців. Крім того, в окремих регіонах з'являються гарні перспективи для будівельних проектів.

 

Таке поєднання факторів сприяє загальному покращенню прогнозів для сектору нерухомості. Для зацікавлених сторін важливо зберігати пильність і стежити за ринковими тенденціями, щоб приймати обґрунтовані рішення в міру того, як ринок продовжує розвиватися.