$5 тис. за гектар: експерт розповів, коли ціна на українську землю зросте втричі


Вартість землі залежить, в першу чергу, від розміру орендної плати за неї.

 

Про це розповів генеральний директор інвестиційної компанії «Concorde Capital» Ігор Мазепа під час конференції з інвестицій «Invest Talk Summit».

 

«Звідки взялася нинішня ціна $1,5 тис. за гектар землі? — Це похідна від орендної плати, яку приносить цей гектар. Середній розмір орендної плати $100−120 в залежності від регіону. І, виходячи з запланованої окупності 10−15 років, ми отримуємо цю ціну», — пояснює Мазепа.

 

Якщо орендна плата зросте до $200−300 за гектар, то і вартість землі сягне $4−4,5 тис.

 

«Будь-який інвестор, який заходитиме на земельний ринок залежатиме від цієї простої прямолінійної формули», — зазначає експерт.

 

Відповідно до його прогнозу, в наступні роки в Україні зростатиме врожайність, а тому і дохідність землі. Відповідно і вартість оренди піде вгору. Інвесторів багато — продавців мало.

 

За словами Мазепи, зараз на ринок власники вивели лише близько 2% сільськогосподарської землі.

 

«Це дуже малий обсяг. Вузьке місце на земельному ринку зараз це саме пропозиція. Натомість інвесторів, які хочуть вкласти гроші в цей ринок багато. Малу кількість продавців я пояснюю тим, що ще з часів „ранньої Тимошенко“ всіх нас привчили до того, що українська земля це щось святе. Ще одна причина в недореформуванні земельного ринку, яка залишила поза ним іноземних інвесторів», — говорить Мазепа.

 

За словами експерта, влада обгрунтувала недопуск іноземців тим, що хоче захистити українських громадян, але вийшло навпаки. Адже чим менше покупців на землю, тим нижча і ціна на неї.