Ліміт на землю "в одні руки": названі цифри з фінальної версії законопроєкту


Питання про відкриття ринку землі залишається одним з найгарячіших в Україні. Влада анонсувала запуск земельного ринку вже 2020 року, але поки що мораторій на продаж землі діє, а відповідний законопроєкт чекає голосування в другому читанні.

 

Фінальний варіант законопроєкту представили міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, заступник міністра Тарас Висоцький, голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, депутат від "Слуги народу" Микола Сольський, пише Побудовано з посиланням на Сегодня.

 

Спірним моментом, що раніше викликав чимало дискусій, стало обмеження за кількістю землі в одні руки. Так, в прийнятому в першому читанні законопроєкті встановлювалися наступні обмеження: 35% площі сільгоспземель в межах однієї громади, 8% в межах однієї області і 0,5% в межах України. Таким чином, одна людина могла мати не більше, ніж 200 тисяч гектарів землі.

 

Цю норму критикували і зазначали, що це вже занадто велика кількість, яке сприятиме розвитку монополії і пригніченню дрібних фермерських господарств. Трохи пізніше президент України Володимир Зеленський зазначив, що норму потрібно знизити до 10 тис. гектарів для однієї людини.

 

Цю ж цифру залишили в підсумковій версії законопроекту. Микола Сольський зазначив, що одна юридична або фізична особа не зможе мати у власності більше 10 тисяч гектарів.

 

"Що відбувається, якщо фізична-особа – громадянин України – набула, наприклад, тисячу гектарів, а також вона є одночасно засновником юридичної особи, на яку куплено 5 тисяч гектарів? Це означає, що в сукупності вона має вже 6 тис. га, і юридична особа може докупити ще 4 тис. га, щоб разом було 10 тисяч. Або ця фізична особа може докупити на себе безпосередньо", – пояснив Сольський.

 

Він також додав, що механізм контролю, а етапі підписання договору на купівлю-продаж землі с/г призначення був визначений після консультації з Міністерством юстиції, органами нотаріату, приватними нотаріусами.

 

"Нотаріус перевіряє – скільки на цю людину зареєстровано землі. Крім того, одночасно перевіряє, в яких підприємствах вона є засновником, і встановлює також, скільки ці підприємства, де він є засновником, вже мають землі у власності. Виходячи з цього, він може засвідчити угоду, якщо не перевищено ліміт більше 10 тис. га", – розповів голова комітету.