Законопроект №5600, або до чого призведуть нові податки на нерухомість


В Україні вже добре сформований ринок нерухомості. Динамічно розвиваються забудовники у всіх регіонах, пропонуючи покупцям все більше цікавих і вигідних варіантів житла.

 

Як наслідок, чимало людей купують квартири й комерційні приміщення не лише для особистого користування, а й з метою вигідного капіталовкладення. Вбачаючи в цьому можливість додаткового надходження в бюджет, влада вирішила змінити систему оподаткування нерухомості. Що очікує ринок нерухомості найближчим часом та як це відіб’ється на покупцях житла, спробує розібратися Аналітичний центр blago developer.

 

Нагадаємо, що нещодавно більшість народних депутатів у першому читанні проголосували за законопроект №5600, який передбачає зміни до Податкового кодексу України.

 

Основні зміни стосуються наступних правок:

 

  1. Ставка податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від продажу третього і кожного наступного об’єкта житлової нерухомості збільшиться з 5% до 18%.
  2. Забудовники сплачуватимуть ПДВ від продажу житла за зміненими правилами.

 

Реалізація цих змін дозволить збільшити надходження у державну казну та наповнити бюджет. Але що добре державі, не завжди вигідно підприємцям та звичайним громадянам.

 

Якщо влада досягне своєї мети, на думку незалежних експертів, постраждають в першу чергу інвестори, які заробляють на купівлі-продажі квартир та будинків. Також будуть змушені переплачувати покупці житла на первинному ринку. Адже через збільшення ПДВ одразу зростуть ціни на новобудови.

 

Хто поза зоною ризику

 

Є група людей, на яких введення законопроекту не відіб’ється. Так, зміна ставки ПДФО не стосується першої операції перепродажу житлової нерухомості, за умови перебування у приватній власності 3 і більше років. Такий об’єкт не оподатковується і не підпадатиме під податкове стягнення надалі.

 

При продажі другого об’єкта фізична особа зобов’язана сплатити в держбюджет ПДФО у розмірі 5%. А вже від продажу третього і кожного наступного об’єкта нерухомості буде стягуватися податок у розмірі 18%.

 

Багато питань виникають у покупців, які вже скористалися розтермінуванням і ще зобов’язанні розраховуватися за житло. За логікою, при набутті права власності після ухвалення закону, вони змушені додатково платити орієнтовно 10-13%. Проте влада готова піти назустріч таким покупцям і швидше за все нова податкова система не буде діяти на осіб, які на момент прийняття законопроекту вже виплатять не менше половини вартості квартири.

 

Чи дорожчатиме нерухомість: прогнози та очікування

 

Аналітики blago developer запевняють, що звичайним громадянам нові податкові правила нічим не загрожують. Зміни відчують лише інвестори, які купують квартири на етапі будівництва котловану і перепродують їх при введенні будинку в експлуатацію. Для інформації, в Україні частка інвестиційних покупок новобудов становить майже 45%, при цьому більшість з них за раз купують від 5 квартир і більше.

 

Оскільки більшу частку структури покупців складають фізичні особи, кількість запитів стосовно житла для особистого користування залишиться без змін. Потреби людей у покращенні житлових умов, відселення від батьків чи бажання створення власної сім’ї спонукатимуть купувати квартири й надалі.

 

Єдине, на що варто очікувати, можливі затримки у термінах будівництва деяких забудовників. Йдеться про малі будівельні компанії, які для фінансування будови залучають інвестиції на старті продажу. Але великі досвідчені девелопери, такі як blago developer, враховують всі можливі ризики і використовують оборотні кошти, отримані від продажу збудованого готового житла.

 

Так, фахівці компанії відзначають, що популярність проектів залишається високою, а до нових житлових комплексів очікується ще більший інтерес.

 

Що стосується скорочення інвестиційних угод, спеціалісти blago developer вважають це лише припущеннями. Навіть після введення податкових змін нерухомість все одно залишиться найвигіднішим варіантом для інвестування.

 

Серед зовнішніх експертів існує думка, що прийняття закону №5600 одразу матиме негативний вплив на увесь ринок нерухомості. По-перше, сплата забудовниками ПДВ призведе до росту цін квадратних метрів. Також подорожчання новобудов відбудеться через збільшення вартості будівельних матеріалів. В цифровому вираженні ціна нерухомості може вирости від в середньому на 20%. Але й висувається версія, що законопроект не вплине на пересічних громадян. А росту цін слід боятися лише посередникам.

 

Враховуючи всі можливі ризики, найкращим рішенням для тих, хто планує покупку квартири, буде не відкладати оформлення угоди.

 

Краще вже зараз обрати житло, щоб уникнути можливого росту цін. Підібрати найкращий варіант житла й умови оплати допомагають менеджери blago developer. Завдяки чималому досвіду компанія швидко адаптується до щоденних змін ринку та пропонує найкращі рішення для покупців.

 

Адреси відділів продажу:

вул. Коновальця, 35

вул. Січових Стрільців, 21

площа Ринок, 8