Ювілейна реставрація: у Франківську двері-близнюки повернулись на свої історичні місця

Не довго відреставровані двері з Мазепи9 чекали на свого брата з Мазепи7 - тепер однакові двері-близнюки в чудовому вигляді повернулись на свої історичні місця.

Про це повідомляє громадська діячка Марія Козакевич, інформує Фіртка.

 

"Спочатку разом з майстрами думали, що прийдеться робити точну копію дверей, так як на Мазепи7 на місці старовинних дверей стояли сучасні металеві. І яка ж приємна несподіванка чекала на нас, коли відкривши металеві двері, побачили, що автентичні стоять поруч, приперті до стіни. Як добре, що їх таки не викинули, як нажаль, часто буває. Цікавим є також той факт, що це перші двері, при монтажі яких, одразу поруч на відкосі встановили домофон. Це дуже практичне рішення, яке вже звично використовують в європейських містах. Так як кодові замки, які в нас є досить популярними, насправді несуть лиш шкоду - врізаючи їх в дверне полотно старовинних дверей, ви не лише псуєте їх естетичний вигляд, а й послаблюється міцність і цілісність",- йдеться у дописі.

 

Це ювілейні 20-ті двері, відреставровані громадською ініціативою зі збереження архітектурної спадщини міста "Франківськ Який Треба Берегти".

 

Профінансована реставрація коштом міського бюджету.

 

Нагадаємо, активісти вже два роки поспіль реставрують старовинні двері у місті.