Янгол Франківська: на фасаді першого ліцею відкрили знаковий мурал


Сьогодні, 30 серпня, в Івано-Франківську на фасаді Ліцею номер 1 Івано-Франківської міської ради відкрили мурал «Янгол охоронець Франківська».

Автором малюнку є відомий митець Нікіта Тітов.

 

Композиція та виконання належить Яремі Стецику, Наталі Стецик, Валерію Твердохлібу, Віталію Парнеровському (Йоханий Бабай), та «Особливим інтерʼєрам».

 

«Це мистецька подія, яка відбувається в рамках 15-річчя нашого проєкту, який покликаний популяризувати та рятувати мистецькі твори в нашому місті. Це нова історія для проєкту, але дуже важлива. Вона має певну історію. Коли ми проводили перші благодійні аукціони, то ця робота була найдорожча. Вона ніде не публікувалася та зберігалася в приватній колекції. Цей мурал є частиною культурної памʼяті, яка нам дуже важлива. Мурал є дуже символічний та високопатріотичний. Ті шеврони, які зображені на муралі, вони дуже символічні, і ми думаємо, що це буде прекрасними захистом для наших дітей та цього району, – каже Валерій Твердохліб.

Директорка школи каже, що цей мурал був ініціативою Валерія Твердохліба та волонтерки Лесі Качурової.

«Ця робота була створена в 2022 році під збір для «Громадської ініціативи Галичини». Я взагалі ніколи не думав, що мої роботи будуть прикрашати стіни навчальних закладів і я дуже цим пишаюся. Але мені дуже боляче в який час це відбувається. В цю роботу я вкладав віру, надію і певний оберіг не лише для міста та дітей, але й для наших військових, – розповідає Нікіта Тітов.

Крила янгола, які зображені на муралі, це центральна катедра Франківська.

«Багато людей приходять туди молитися і багато Героїв проводжають в останню дорогу з цієї катедри. Люди приходять туди не лише з болем, але й з великою надією. Сподіваюся, що це також стане певним додатковим захистом, – додає Тітов.

На моралі зображені шеврони бригад, які воювали і захищали нашу країну саме з Франківська і саме з цієї школи.

«Цей мурал – це командна історія. Ця робота створювалась в день, коли загинуло багато франківців. Хотілося, щоб він був десь між людьми. Шеврони – це додаткові крила цієї роботи, це шеврони святих людей, багато з них вже віддали свої життя за нас. Ці шеврони, як плащаниця, знаки за яким стоїть янгол. Ми залюбки будемо додавати шеврони, бо кожен з них, як окрема пірʼїнка ангела, – розповів Ярема Стецик.