Як змінюються ціни на оренду житла в Івано-Франківську: динаміка та прогнози


За офіційними даними, від початку 2021 року вартість оренди житла в розрізі України виросла на 15%. Докризового рівня попиту ще не досягнуто, але спостерігається ріст інтересу на квартири певного типу.

 

На яке житло змінюється попит, що відбувається з нерухомістю під здачу в Івано-Франківську та як захиститися від фінансових втрат, спробують розібратися аналітики blago developer.

 

Які квартири подорожчали

 

За 2021 рік помітно виросла вартість невеликих квартир, які мають вдале розташування. Так, ціна оренди житла поруч з транспортною розв’язкою у великих містах піднялася на 10%.


 
У Івано-Франківську найбільше подорожчали квартири у центрі міста та у районах з повноцінною інфраструктурою. Згідно з даними аналітики www.uvecon.ua, у липні середня вартість оренди 1 кв. м житла складала 110 грн, що на 5,2% дорожче в порівнянні з попереднім місяцем цього року та на 2,8% більше від ціни на початок року. В середньому за 2021 рік вартість найму квартири в Івано-Франківську виросла на 8,4%.

 

Що відбувається з цінами

 

З кожним роком вартість оренди квартир в Івано-Франківську зростає. Так, ціна за 1 кв. м житла у 2018 році складала 89,80 грн, у 2019 році – 101,10 грн та у 2020 році – 109,10 грн.


 
У 2020 році відчутний ріст цін на оренду житла в Івано-Франківську відбувався у березні (4,1%) та в жовтні (11,7%). Така зміна пояснюється впливом пандемії, економічної кризи та, як наслідок, зміною платоспроможності населення.


 
Для порівняння, середня вартість 1 кв. м однокімнатної квартири – 120,20 грн, двокімнатної – 103,90 грн, трикімнатної – 91,80 грн, чотирикімнатної – 86,80 грн.


 
Протягом 2021 року середня вартість найму житла нерівномірно зростала. Так, на початок періоду середня ціна за місяць проживання у квартирі з різною кількістю кімнат становила 4616 грн, а у квітні ціна досягла позначки 5449 грн. До червня спостерігався незначний спад і вже у липні середня ціна складала 4912 грн.

 

 

На що очікувати франківцям цього року

 

Економічна ситуація в країні та невизначеність з пандемією вплинуть на ринок нерухомості не найкращим чином. Аналітики прогнозують зростання цін на наймане житло. Зважаючи на динаміку минулих років, подорожчання слід очікувати вже з кінця вересня.


 
Як фактор впливу, фахівці також виділяють ріст попиту, який може вирости до 25%. Якщо в країні не буде локдауну та введення обмежень, орендарі платитимуть більше.

 

Як мінімізувати втрати

 

 

Щоб захистися від можливих фінансових втрат та не залежати від ринкових змін, спеціалісти радять придбати власне житло.

 

Сьогодні діють спеціальні програми з вигідними умовами, по яких покупка квартири стає доступнішою. Так, будівельна компанія blago developer пропонує оформити житло під виплату, розділяючи всю суму на рівні щомісячні платежі.

 

До двох років можна виплатити всю вартість сучасної квартири у новому будинку. Також можна скористатися державними програмами іпотечного кредитування.


 
Тим, хто купує нерухомість для збереження заощаджених коштів, експерти радять перепродувати квартири. Ціни на квадратні метри постійно ростуть і такий варіант гарантовано приноситиме більше доходу.


 
Отримати консультацію по покупці житла та ознайомитися з усіма можливими формами оплати можна у відділах продажу blago developer, що знаходяться за адресами:
 
вул. Коновальця, 35
вул. Січових Стрільців, 21
площа Ринок, 8