Як заробити на здаванні квартири в оренду

Абсолютна більшість пропозицій на ринку оренди квартир – в будинках старої споруди. Та й попит переважно орієнтований саме на них: зняти таку квартиру, зазвичай, обходиться дешевше, ніж просторі апартаменти в тільки що зведеному будинку. Але смаки і потреби у людей різні, і вистачає тих, хто готовий переплачувати за можливість жити в сучасній квартирі. 

Зараз багато новобудови вводять в експлуатацію напівпорожніми. Начебто логіка залізна: побудував будинок, не можеш продати в ньому всі квартири – здавай їх в оренду! Адже це такий-сякий, але потік доходу, не зайвий в тій складній економічній ситуації, в якій опинилися наші забудовники, пише газета Сегодня.

 

Але таку практику не назвеш поширеною. Воно і зрозуміло: будувати будинки – це один бізнес, а здавати в оренду – зовсім інший. Тут потрібні в штаті співробітників інші люди, з іншими знаннями і навичками. Але, тим не менш, позитивні приклади вже є. Наприклад, в селищі, яке долучилося до столичної Окружної, зараз здається в оренду будинок на чотири під'їзди. У першому здані майже всі квартири, в справу активно пішов другий. Як розповів менеджер Євген, який займається здачею цих квартир, це вже четвертий будинок, побудований для оренди, з яким він має справу. Перші були поменше – на один, два і три під'їзди, і всі здалися дуже вдало. "Зараз цей приклад на Софіївській Борщагівці наслідували вже багато хто", – каже Євген.

 

Ті, хто добре знайомий, що являє собою типове українське житло "від забудовника" – з голими стінами і цементною підлогою, – будуть приємно здивовані тим, в якому вигляді пропонуються ці квартири. Мало того, що з повним ремонтом (кахель і ламінат), так ще й пральна машина, холодильник, двоспальне ліжко, кухонні меблі. Біля будинку – чудова інфраструктура: дитячі та спортивні майданчики, парковка з відеоспостереженням. До Окружної дороги – 1 км, до метро – 10-15 хв. на маршрутці. І при цьому за однокімнатну квартиру площею 37,8 кв. м просять 6500 на місяць плюс "комуналка" – яка, до речі, може бути менше за звичайну за рахунок автономного опалення та підігріву води.

 

"Наш забудовник практикує принцип "дохідних будинків". Тобто людина, яка купила квартиру в нашому комплексі, може здати її в управління нашій керуючій компанії, – розповідає директор агентства "Євроманія" Яна Марченко. – Керуюча компанія займається пошуком орендарів і обслуговуванням квартир. При цьому власник отримує гарантований дохід від здачі в оренду. Чистий річний дохід після виплати витрат на утримання і податків становить близько 5-8% річних від вартості цих апартаментів. Відсоткова ставка зафіксована в договорі, який укладається строком на рік". В описаній схемі є один нюанс: йдеться не про українського забудовника. Таку "дохідну квартиру" ви можете купити, в даному випадку, в Болгарії. Але взагалі ця практика широко поширена в усьому світі. "Прибуткові будинки – бізнес, дуже популярний в Європі. Наприклад, у Франції орендне житло становить 40% усього житлового фонду, в США – 45%. В Україні, на жаль, на сьогодні таких пропозицій немає", – каже Яна Марченко. Якщо вже бути зовсім точними, то кілька таких сміливих забудовників в Києві знайшлося: відповідні будинки були побудувати минулого року, але поки що будівництво затяглося.

 

Тож найпоширеніший спосіб вилучення "орендних" грошей з новобудов – це коли людина купує квартиру на перспективу, вкладаючи вільні гроші, і здає її постояльцям самостійно. "На сьогодні в нашому комплексі близько 15% покупців купують квартири з метою їх подальшої здачі в оренду, оскільки комплекс розташований в центрі наукового життя Києва, поруч з найбільшими вузами столиці – КПІ, КНЕУ, НАУ, – розповідає начальник відділу маркетингу Urban Development Group Ганна Котковець. – Здебільшого це квартири невеликого метражу, за бажанням замовника можуть бути з ремонтом". Як каже заступник комерційного директора компанії "Інтергал-Буд" Ганна Лаєвська: "Квартири з ремонтом користуються високим попитом, особливо у тих, хто купує їх для здачі в оренду".

 

Багато хто купує квартири в нових будинках, щоб здавати їх в оренду.

Коли купуєш квартиру для здачі в оренду, важливо звертати увагу на дві речі: час, за який вдасться окупити витрати, і вартість житла в майбутньому. "Якщо ставити завдання окупити вкладення якомога швидше – краще купувати стареньку гостинку мінімального метражу, – говорить директор ріелторської компанії "Золоті ворота" Олексій Холмецький. – Для новобудови ціна оренди, звичайно, побільше. Але і сама вона коштує дорожче – за рахунок більшої площі і вартості обробки. Тому вона окупатиметься довше. З іншого боку, старий будинок занепадає, і ціна самої гостинки з часом падатиме. Чого не скажеш про квартиру в новобудові".

 

Крім того, дорожчу квартиру і здати непросто. Коли не надто багатий наймач вибирає між "одиницями" на околиці міста за 5,5-6 тис. грн в старому будинку і за 75-10 тис. грн в новобудові, гаманець швидше за все перекричить прагнення до комфорту. Ближче до центру ціни на квартири в нових будинках стають ще веселішими: ті ж "одинички" пропонують і по 20-25 тис. грн, і навіть дорожче.

 

"Здати в довгострокову оренду за такою ціною, щоб це було вигідно, складніше. Прибутковий бізнес зазвичай будується на подобовій оренді, – говорить Олексій Холмецький. – Викуповують квартири в центрі, де їх здати подобово не викликає особливих проблем".

 

З іншого боку, все більшого поширення набуває практика, коли господарі новопридбаних квартир здають їх "безкоштовно" – за те, що наймач зробить в ній ремонт (плюс оплата комунальних послуг). "Для власника квартири таке рішення дійсно цікаво, якщо в плани входило здавати квартиру в довгострокову оренду, – говорить маркетолог-аналітик групи компаній "Фундамент" Євген Смирнов. – Інвестор позбавляється від метушні з ремонтом і при цьому не задіює в ремонт свої кошти. В середньому ціновому сегменті ця схема набирає обертів".