Як сильно подорожчає житло у 2024 році


У 2023 році собівартість будівельних робіт зросла на 40%, цього року очікується така сама тенденція.

Про це заявила оглядач ринку нерухомості Вікторія Берещакповідомляє "Телеканал 24".

При цьому, за її словами, зростання собівартості впливає лише частково на вартість квадратного метра житлової нерухомості через обмежений платоспроможний попит.

"Думаю, що середня вартість квадрата на первинці у київському регіоні за перше півріччя зросте в межах 15% у гривні, у Львові цей показник може бути схожим, похибка в межах 3 – 5% залежно від рівня попиту в регіоні. Подібний потенціал до зростання також мають міста-хаби на кшталт Ужгорода, Івано-Франківська", - заявила експертка.

Там зростання цін за умови продуманої концепції та високої будівельної динаміки буде помітнішим – не менше +5 – 8% середніх показників.

Подібних прогнозів дотримується і колишній президент Асоціації спеціалістів із нерухомості (ріелторів) Юрій Піта.

Він також вважає, що орієнтовно вартість квадратного метра у житлових комплексах зросте в середньому до 15%. При цьому він наголосив на нестачі робочої сили у забудовників у зв'язку з повномасштабною війною в Україні.

На його думку, забудовники будуть змушені підвищити зарплати, що з одного боку збільшить вартість будівництва, а з іншого боку, створить ризик несвоєчасного завершення будівництва об'єктів, що негативно позначиться на настрої інвестора.