Як отримати земельну ділянку в Україні – інструкція від Побудовано


Кожен громадянин України має право на отримання земельної ділянки, але для цього необхідно подати відповідну заяву та затвердити проєкт землеустрою

 

Отримати землю безкоштовно непросто, але можливо. 

 

Кожен українець може безкоштовно отримати землю для ведення фермерського господарства (у розмірі паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств), для ведення особистого господарства (щонайбільше 2 гектара), для ведення садівництва (максимум 0,12 гектара), для будівництва або обслуговування житлового будинку (у селах – щонайбільшн 0,25 гектара, у селищах – щонайбільше 0,15, у містах – щонайбільше 0,10), для індивідуального дачного будівництва (максимум 0,10 гектара), для будівництва гаража (щонайбільше 0,01 гектара).

 

Щоб безкоштовно отримати земельну ділянку, потрібно насамперед визначитися з метою її використання. Далі потрібно подати клопотання про отримання ділянки (у ньому потрібно вказати мету використання і орієнтовний розмір), разом із ним подають копію паспорта та ідентифікаційного коду, а також графічні матеріали, де позначено бажане місце розташування ділянки. Клопотання подається або до місцевої ради, або до районної адміністрації, або в управління Держгеодастру області – усе залежить від того, в чиїй власності земля.

 

Протягом місяця відповідні органи розглядають запит і повинні або дати дозвіл, або обґрунтовану відмову. Отримавши дозвіл, необхідно розробити проєкт землеустрою (цим займаються землевпорядні організації), який узгоджується з територіальним органом Держгеокадастру.

 

Якщо ділянка розташована в населеному пункті, потрібно також узгодити проєкт з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації або ради. Своє рішення органи повинні надати протягом 10 днів.

 

 

Інфографіка: «Слово і Діло»