Як нові соціальні норми для населення вплинуть на видачу субсидій

Уряд знизив соціальні норми споживання енергоресурсів для населення. У Кабміні такий крок пояснили перевитратою газу, води, світла і тепла.

В опалювальному сезоні 2015-2016 рр. держава переплатила за субсидіями 14,5 млрд грн. За словами Міністра соціальної політики України Андрія Реви, завищені норми споживання енергоресурсів, на які нараховується субсидія, не стимулювали споживачів економити.

 

Споживачі намагалися використовувати нарахований обсяг природного газу, так як вважали, що при надлишках субсидію їм зменшать або скасують, пише domik.ua.

 

Чиновник упевнений, що нові норми, наближені до реальних обсягів споживання енергоресурсів.

 

Згідно з постановою Кабміну №51 від 07.02.2017 року споживачі, при отриманні субсидії можуть використовувати енергоресурси в таких обсягах:

електроенергія для опалення житла - 51 кВт-год на 1 кв. м опалювальної площі;

теплова енергія - 0,0431 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі;

природний газ для опалення - 5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі.

 

Нові норми споживання енергоресурсів вступлять в силу з 1 травня 2017 року. За словами чиновників, субсидії, які споживачі отримують в опалювальному сезоні 2016-2017 років, перераховуватися не будуть. А ось з жовтня 2017 року субсідіантам рекомендують заощаджувати енергоресурси, так як на майбутній опалювальний сезон компенсацію розрахують з урахуванням нових норм.