Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні: покрокова інструкція

Законодавство України дає громадянам країни право на землю. Про це прописано в Конституції і Земельного кодексу України. Відтак, українці можуть отримати безкоштовно 6 ділянок землі. При цьому площа ділянки залежить від його цільового призначення.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України може отримати землю із земель державної або комунальної форм власності. Розмір ділянки буде залежати від мети її експлуатації, йдеться на порталі domik.ua. 

 

Громадяни України можуть отримати ділянки розміром:

до 2 га землі - для індивідуальної діяльності в сфері сільського господарства;

до 0,12 га землі - для діяльності в галузі садівництва;

до 0,25 га - для ведення будівництва житлового будинку та його обслуговування, будівель господарського характеру і подібних споруд в селах;

до 0,15 га - для ведення будівництва житлового будинку та його обслуговування, будівель господарського характеру і подібних споруд в селищах;

до 0,10 га - для ведення будівництва житлового будинку та його обслуговування, будівель господарського характеру і подібних споруд в містах;

до 0,10 га - для індивідуального дачного будівництва;

до 0,01 га - для будівництва гаража;

для ведення фермерського господарства (розмір дивись нижче).

 

Що стосується земель, які громадяни мають право отримати з метою облаштування фермерського господарства, їх розмір залежить від площі земельної частки або паю, яка встановлюється для членів підприємств сільськогосподарської галузі. Дані підприємства повинні знаходитися в межах сільської, селищної або міської ради, де планується створити фермерське господарство.

 

За законом, виділення землі на безкоштовній основі відбувається один раз. Той, хто звернеться з відповідним запитом до органів влади, може отримати ділянку землі будь-якого цільового використання. Виділення землі особі не залежить від місця проживання або реєстрації. Громадянин може вибирати ділянку землі в іншому населеному пункті або за межами міста, де він проживає. 

 

Для отримання у володіння ділянки необхідно підготувати ряд документів і пройти певну процедуру їх подачі у відповідні органи.

 

Крок 1. Спочатку потрібно направити заяву в орган місцевого самоврядування або виконавчої влади. У заяві потрібно позначити місцезнаходження ділянки, її точні розміри і  цілі використання. Також додається карта, де вказані межі ділянки. Якщо ділянку вилучили, потрібно надати завірену нотаріусом згоду землекористувача.

 

Після того, як заяву зареєстровано, органи влади направляють її копії на подальший розгляд в інші структури. Заяву вивчають територіальні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів, органи, відповідальні за містобудування і архітектуру, органи, які відповідають за охорону культурної спадщини. Також заяву повинні схвалити органи охорони навколишнього середовища, санітарно-епідеміологічні служби та територіальні органи виконавчої влади, відповідальні за лісове або водне господарство.

 

За підсумками резолюцій вищевказаних органів робляться висновки про надання або відмову у виділенні земельної ділянки для декларованих цілей. Також органи приймають рішення про площу ділянки землі і умови її виділення прохачеві.

 

Крок 2. Відповідальні органи повинні протягом місяця прийняти рішення про відведення землі. Якщо прийнято позитивне рішення, то буде дозволено розробити проект землеустрою ділянки. У разі відмови, органи повинні виходити з факту, що місце розташування земельної ділянки не відповідає вимогам генпланів населеного пункту або іншим містобудівним нормам. Позитивна відповідь дає право на підготовку проекту з метою приватизувати земельну ділянку.

 

Крок 3. Далі потрібно розробити проект відведення землі. Щоб виконати цю процедуру, потрібно укласти договір з організацією землеустрою. Перед підписанням угоди важливо упевнитися, що організація отримала ліцензію на подібний вид діяльності. У самому договорі вказується термін і умови, згідно з якими буде відбуватися розробка проекту.

 

Крок 4. Коли розробка проекту проведена, в комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою відбувається презентація проекту відведення земельної ділянки. Протягом трьох тижнів комісія повинна дати відповідь з питання і направити власні висновки в орган виконавчої влади.

 

Крок 5. Після отримання офіційної згоди на реалізацію проекту, його потрібно подати органу, який схвалив його розробку. Протягом двох тижнів орган зобов'язаний затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. У разі отримання відмови рішення можна оскаржити в суді. Якщо було прийнято позитивне рішення, громадянину надавався державний акт на право володіння земельною ділянкою.

 

Як вибрати ділянку землі

Потрібно вибирати ділянку, яка не зареєстрована у власності іншої особи. Для перевірки інформації про наявність власника ділянки потрібно подати запит до управління земельного кадастру. У додатку до запиту потрібно пред'явити роздруковану карту місцевості, де знаходиться ділянка з сервісу Google Maps. Письмовий запит подається в службу кадастру. Фахівці служби зобов'язані проаналізувати архівні документи, перш ніж дати відповідь. Коли отримано підтвердження вакантності земельної ділянки, можна подавати в державні органи заяву, що особа претендує на цю землю.