«Велике будівництво»: як змінилося фінансування в бюджеті-2020. ІНФОГРАФІКА


В Україні з 1 березня стартувала програма «Велике будівництво», яка передбачає капітальний ремонт або спорудження доріг та інфраструктурних об'єктів у всій країні.

 

Програмі не завадив навіть карантин через коронавірус: президент Володимир Зеленський заявив, що реалізація проєкту повинна бути продовжена, але з дотриманням усіх заходів безпеки працівників.

 

13 квітня Верховна рада схвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, «Слово і діло» пропонує подивитися, як тепер змінилося фінансування «Великого будівництва».

 

Програма «Велике будівництво» розрахована на п'ять років і фінансується з Державного фонду регіонального розвитку та «Укравтодору».

 

За 5 років у рамках програми планується ввести в експлуатацію близько 24 тисяч кілометрів доріг. Саме на цей рік план – понад 4 тисяч кілометрів. У державному бюджеті на фінансування програми «Укравтодором» заклали 38 млрд грн – на розвиток мережі й утримання доріг державного значення.

 

«Бюджет надзвичайної ситуації» максимально збереже витрати на розвиток дорожньої інфраструктури. Якісні дороги – це запорука економічного розвитку», – запевнив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. І дійсно, ця цифра залишилася без змін.

 

Також «Велике будівництво» передбачає введення в експлуатацію цьогоріч 389 об'єктів соціальної інфраструктури: дошкільні навчальні заклади, заклади середньої освіти, спортивні споруди, амбулаторії, лікарні.

 

Це фінансується з Державного фонду регіонального розвитку. У первинному варіанті бюджету на Фонд було передбачено 7,5 млрд грн, але тепер його фінансування урізали до 4,9 млрд (на 34,7%). З цієї суми 4,7 млрд грн підуть на «Велике будівництво».

 

 

Нагадаємо, проєкт "Велике Будівництво", ініційований Президентом Володимиром Зеленським передбачає будівництво в 2020 році 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів по всій країні.