Вчені розробляють «розумну» цеглу, яка перероблятиме стічні води і вироблятиме електроенергію

Команда вчених з університету Ньюкасла на шляху до трансформації всієї будівельної галузі. Нещодавно вони запустили проект LIAR (Living Architecture) – жива архітектура.

В рамках проекту LIAR дослідники займуться розробкою цегли, здатної переробляти стічні води і генерувати електрику. З неї можна буде будувати будинки і паркани нового ступеня екологічності, повідомляє Digital Trends.

LIAR буде використовувати такі природні джерела, як сонячне світло, стічні води і повітря. За своєю суттю стіни з такої цегли стануть подобою біореакторів, з яких будуть будуватися будинки, громадські та офісні приміщення. Професор експериментальної архітектури Ньюкаслського університету Рейчел Армстронг порівнює такі конструкції з біомеханічним коров'ячим шлунком: 

"Цегла матиме спеціальні відсіки, кожен з яких буде обробляти органічні відходи з конкретною метою. Це свого роду травна система, вбудована в будинки і офіси."

Кожна цеглина буде оснащена мікробною паливною батареєю на основі програмованих синтетичних мікроорганізмів. Деякі з них займуться очищенням води, інші будуть отримувати фосфати і виробляти електроенергію.

"Проект є неймовірно захоплюючим – він об'єднує живу архітектуру, обчислювальну техніку, щоб знайти новий спосіб для вирішення глобальних проблем, таких, як стійкість", – говорить Армстронг.

Системи LIAR стануть свого роду живими організмами. Будівлі на основі розумної цегли зможуть задовольняти всі енергетичні та екологічні потреби жителів.