В Україні планують спростити процедуру створення ОСББ та управління будинком


У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який має спростити процедуру створення ОСББ та управління будинком. Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками» зареєстровано у Верховній Раді під номером 7029.

 

Про це заявив заступник міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський.

 

Документ покликаний спростити процедуру створення ОСББ та прийняття рішень щодо управління будинком, впровадження енергоефективних заходів та раціонального використання спільного майна.

 

«Держава та органи місцевого самоврядування зацікавлені в тому, щоб власники квартир об’єднувалися й управляли будинком колективно. Адже це, по-перше, елемент децентралізації, по-друге — найбільш ефективна модель управління. Чинна процедура створення ОСББ та прийняття рішень щодо управління будинком є занадто бюрократичною й потребує змін. Вони й передбачені в законопроєкті, який зареєстрували у Верховній Раді. Прийняття цього документу сприятиме більш активній реалізації енергоощадних заходів, у тому числі завдяки співпраці з Фондом енергоефективності», — наголосив Василь Лозинський.

 

Заступник міністра також зауважив, що наразі в Україні залишається близько 30 % багатоквартирних будинків, у яких поки не прийнято рішення щодо форми управління.

 

Серед нововведень, які передбачені законопроєктом — запровадження можливості проводити збори повністю або частково у режимі відеоконференції, можливість голосувати дистанційно за допомогою кваліфікованого електронного підпису тощо.

 

Процес голосування уніфікується як для будинків, де створено ОСББ, так і для тих, де поки ще не створено.