В центрі Франківська пройшла акція для порятунку пам’яток архітектури

Сьогодні, 18 квітня, в Івано-Франківську відбулась вулична акція на підтримку електронної петиції до влади про неналежне утримання власниками пам’яток архітектури місцевого значення.

Керівник Івано-Франківського обласного осередку всеукраїнської кампанії “Пам’ять нації” Лев Давибіда розповідає, що вони влаштували цей пікет, щоб зберегти культурні й історичні пам’ятки міста, інформує ГК.

 

Локацію вибрали невипадково – будинок на Січових Стрільців, 24 давно руйнується і ним ніхто не займається. У ньому свого часу містилося товариство «Руська бесіда» і бували І. Франко, Д. Січинський, А. Крушельницький, а зараз його вкривають глибокі тріщини, скріплені всього лише монтажною піною.

 

“Акція – символічна. Ми хочемо розповісти людям про петицію, щоб вона набрала достатньо голосів. За 90 днів їх має бути 250”, – пояснює Давибіда.

 

За його словами, у місті є 600 пам’яток архітектури й половині з них потрібна допомога та реставрація.

 

Так, активісти пропонують владі міста зініціювати перевірку умов утримання будинку на Січових Стрільців, 24 та інших архітектурних пам’яток міста, і вжити усіх можливих засобів, щоб змусити їх власників своєчасно виконувати поточний і капітальний ремонт.

 

Також активісти вимагають місто докласти зусиль для притягнення до відповідальності недобросовісних власників, які своїми навмисними діями, чи бездіяльністю, нанесли непоправну шкоду історичним будівлям міста.