В Івано-Франківську руйнується 120-річна пам’ятка архітектури. ФОТО


Судячи з характеру руйнації конструкцій будинок має значне просідання фундаментів і від ливневих вод і від аварійної каналізації.

 

В обласному центрі Прикарпаття виявили значні тращини на пам’ятці архітектури, будинку №7 по вулиці Гаркуші (охор.№ 37-іф, або 110074), пише ПІК.

 

«Зовні будинок наче в задовільному стані і, навіть, його розлогий фасад, хоча і понівечений часом (буд. 1898року) та мешканцями, зберігає свою поважність і позірну пиху. Але незначні горизонтальні тріщини над виразною аркою в’їзної брами викликали цікавість і… склепіння дійсно виявилось в тривожному деконструктиві», – написав у соцмережі архітектор Ігор Панчишин.

 

 

Найбільше турбують тріщини всіх перекрить і перемичок дворового фасаду.

 

«Судячи з усього мешканці час від часу затирають цементом прясло стіни, де власне відбувались ці аварії і навіть ймовірно щось укріплювали, але конструктиви реально перебувають в аварійному стані», – наголошує Панчишин. Він також дивується сміливості мешканців будинку, які вставили нові пластикові вікна у «безнадійну стіну, зайвий раз турбуючи і так непевну кладку стіни пам’ятки».