Утеплення багатоповерхівки дає змогу удвічі зменшити комунальні платежі

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, презентуючи журналістам результати національного дослідження \"Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів в ОСББ\", проведеного Агентством спільно з проектами IFC та USAID.

"Результати цього дослідження – це відповідь усім без виключення скептикам, які вважають, що люди беруть кредити, утеплюються і не мають жодного результату", - наголосив Голова та повідомив, що у рамках дослідження проведено опитування 127 ОСББ та ЖБК по всій Україні, які вже взяли участь в Урядовій програмі, впровадили заходи та отримали відшкодування.

"За даними опитаних ОСББ, економія тепла для будинку після термомодернізації складає 24%. Наприклад, середня вартість заходів з утеплення серед них склала 137 тис грн., з яких близько 84 тис. грн. – фінансова допомога Уряду та місцевої влади", - зазначив Голова та навів успішні приклади комплексного утеплення багатоповерхівок: ОСББ "Явір - 2011" у  Луцьку та ОСББ «Галицького-4» у Рівному після утеплення зменшили витрати на опалення удвічі.

Голова Агентства також повідомив і про ефект від впровадження інших заходів. Так, після встановлення ІТП ОСББ отримає додатково ще 10% економії тепла. Модернізації систем освітлення в будинку дає 71% економії електроенергії. Ті учасники програми, які замінили вікна на енергоефективні, отримали в середньому 14% економії тепла.

Загалом, зі слів Голови Агентства, за результатами дослідження 100% опитаних ОСББ/ЖБК-учасників програми відчули позитивні зміни після реалізації енергоефективних заходів, 70% - досягли значної економії. "Крім того, 81% опитаних ОСББ відчули підвищення комфорту житла, що теж важливо. Це означає, що не потрібно буде купувати нове житло. Варто лише утеплити своє помешкання і будете жити в оновленому комфортному будинку", - підкреслив Голова та додав, що ринкова вартість такого житла зростає щонайменше на 25%.

Підсумовуючи, Голова підкреслив, що тепер ці ОСББ-учасники програми увійдуть у новий опалювальний сезон 2016/2017 з утепленими будинками та у рази меншими рахунками за комунальні послуги.