У Калуші планують встановити ставки податку на нерухоме майно


8 травня на офіційному сайті Калуської міської ради розмістили повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акту — проєкту рішення Калуської міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» та аналіз його регуляторного впливу з метою отримання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб та їх об’єднань.

 

Розробником регуляторного акту є управління економічного розвитку міста Калуської міської ради, інформують "Вікна".

 

Зокрема, зазначено, що зауваження і пропозиції до проєкту рішення міської ради приймаються з 8 травня до 16.00 9 червня 2023 року, в електронній чи письмовій формі. Вони подаються заступнику начальника управління —начальнику відділу підприємництва та грантів управління економічного розвитку міста Калуської міської ради.Громадське обговорення проєкту рішення міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» відбудеться 12 травня 2023 року о 14.30 в залі засідань виконавчого комітету Калуської міської ради (м. Калуш, вул. Івана Франка, 1, другий поверх).

 

Податок на нерухоме майно належить до місцевих податків та зборів і є загальнообов’язковим. Сплачують податок на нерухоме майно громадяни — власники квартир площею понад 60 кв. метрів та житлових будинків — понад 120 кв. метрів, а кількох об’єктів житлової нерухомості (будинок і квартира) — сумарною площею понад 180 кв. метрів. Громадяни, які мають у власності нежитлову нерухомість, а також юридичні особи за житлову і нежитлову нерухомість платять податок за усю площу.

 

Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, — не більше 1,5 % від мінімальної зарплати за 1 кв. метр.Востаннє Калуська міська рада переглядала ставки податку на нерухоме майно у червні 2021 року. Вони набули чинності з 1 січня 2022 року.

 

Торік ставки місцевих податків і зборів не переглядали, тож цього року змін немає, а збільшення фінансових зобов’язань по сплаті податку на нерухоме майно пов’язане виключно з ростом мінімальної заробітної плати. У аналізі регуляторного впливу проєкту рішення міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» зазначено, що цей податок є важливою складовою доходів бюджету Калуської міської територіальної громади.

 

Однією з проблем місцевої громади є недостатня наповнюваність місцевого бюджету, що не дозволяє виконувати місцеві бюджетні програми, забезпечити належний рівень життя жителів Калуської міської територіальної громади.

 

Так, на території Калуської міської територіальної громади потребують вирішення такі проблеми: реконструкція та будівництво мереж водопостачання; капітальний ремонт та утримання об’єктів благоустрою і дорожньо-мостового господарства; утримання зовнішнього освітлення та технічних засобів регулювання дорожнього руху, тощо.

 

Лише на фінансування капітального ремонту та утримання об’єктів благоустрою і дорожньо-мостового господарства на території міської територіальної громади у 2024 році необхідне виділення 108,0 млн. грн., утримання зовнішнього освітлення та технічних засобів регулювання дорожнього руху – 20,6 млн. грн., реконструкцію та будівництво мереж водопостачання – 1,3 млн. грн.

 

Виконання Програми соціального захисту на 2024 рік, у рамках якої надаються різні види матеріальної допомоги найуразливішим верствам населення, потребує фінансування на рівні 29,8 млн. грн., тощо», — обґрунтовує доцільність прийняття нового рішення про податок на нерухоме майно управління економічного розвитку.

 

Зазначено, що шляхом ухвалення рішення міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» планується залучити у 2024 році до бюджету територіальної громади 16 млн 427,7 тис. гривень, а у разі його неприйняття (тобто за умови, що будуть діяти ставки податку, затверджені у 2021 році. — Ред.), до бюджету надійде на 974 тис. гривень менше — 15 млн 453,7 тис. гривень.

 

За умови встановлення максимальних ставок податку на нерухоме майно до бюджету надійшло б понад 49 млн гривень, — також повідомила влада, ілюструючи цим те, що розмір цього податку і навантаження на мешканців в Калуській громаді будуть відносно помірними.

 

Як пропонують змінити ставки податку на нерухоме майно? Щодо житлової нерухомості — змін не планують.

 

Нагадаємо, раніше депутати врахували те, що територія громади є неоднорідною і є різниця між нерухомістю в Калуші та у віддалених селах, та вирішили поділити громаду на зони, для кожної з яких встановили різні ставки податку на житлову нерухомість.

 

Відтак, для міста Калуша ставка податку на житлову нерухомість становить — 0,5% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр (понад 60 кв. метрів для квартири, 120 кв. метрів — для будинку і понад 180 кв. метрів, якщо у власності квартира і будинок). Для населених пунктів другої зони (сюди включили села Боднарів, Вістова, Голинь, Копанки, Кропивник, Мостище, Пійло, Сівка-Калуська і Студінка) — ставка податку 0,3%. А для сіл третьої зони (Бабин Зарічний, Довге Калуське, Мислів, Ріп’янка, Середній Бабин, Тужилів і Яворівка) — 0,1%. Також не планують змінювати й перелік громадян, які користуються пільгою зі сплати податку на житлову нерухомість.

 

Це особи з інвалідністю 1 групи та діти з інвалідністю або один із батьків дитини з інвалідністю, що є власником житлової нерухомості де зареєстрована дитина з інвалідністю. Вони можуть бути звільнені від сплати податку на нерухоме майно, але при умові, що їх рівень доходів за минулий рік не перевищував у середньому за місяць однієї мінімальної заробітної плати, що встановлена на 1 січня року, за який сплачується податок. До речі, в Івано-Франківську і Коломиї пільгу зі сплати податку на нерухоме майно у розмірі 100% за рішеннями їхніх міських рад отримує значно більше громадян. Зокрема, це ветерани ОУН-УПА, інваліди війни, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у Коломиї — також малозабезпечені сім’ї, які отримують відповідну державну допомогу. Хоча міська рада не планує змінювати ставки податку на житлову нерухомість, однак при цьому, як зазначено в аналізі впливу регуляторного акту, такого податку у 2024 році планують отримати більш як удвічі більше, ніж у 2022 році. Так, торік до бюджету громади надійшло 568,7 тис. гривень податку на житлову нерухомість, в основному від громадян за квартири і будинки (508,4 тис. гривень). А розрахункові показники на 2024 рік — 1 млн 286,8 тис. гривень, у тому числі 1 млн 215,8 тис. гривень, сплачених громадянами.

 

Щодо нежитлової нерухомості, то тут зміни суттєві. А саме, для власників такої нерухомості, які досі сплачувати податок на нерухоме майно, ставки не змінюються: для міста Калуша — 0,5%, за винятком офісних будівель фінансових установ (ставка 1%) та будівель казино й ігорних будинків (максимальна ставка 1,5%, щоправда, таких у Калуші немає. — Ред.). Для сіл першої групи менші ставки для будівель пансіонатів — 0,1%, офісів фінансових установ — 0,6%, офісних будівель, у тому числі й адміністративних будівель промислових підприємств — 0,3%. Для інших приміщень — ставки такі ж, як і в Калуші. Для сіл другої групи ставка податку для будівель пансіонатів — 0,1% (аналогічно як у селах першої групи), для офісів фінансових установ — 0,3%, для офісних будівель, у тому числі й промислових підприємств — 0,1%.

 

Для інших приміщень — ставки такі ж як і в Калуші. Однак проєктом рішення пропонують збільшити коло платників податку на нежитлову нерухомість, а саме встановити ставки податку для приміщень, на які зараз вони є нульовими. А саме, на будівлі промисловості (0,5% для усіх трьох зон), щоправда, з поправкою на Податковий кодекс, за яким не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується як переробна промисловість, добувна промисловість та розроблення кар'єрів, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, водопостачання, каналізація, поводження з відходами та будівництво і які не здаються їх власниками в оренду, лізинг чи позичку. Нульова ставка податку на нерухоме майна зараз також діє на будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства, а пропонують 0,5%, теж для усіх зон.

 

Також з поправкою на податковий кодекс за яким будівлі і споруди такого призначення сільськогосподарських товаровиробників, які не здаються їх власниками в оренду, лізинг чи позичку, звільняються від оподаткування.

 

Також зараз не оподатковуються такі об’єкти нежитлової нерухомості, такі, як склади, холодильники, складські майданчики тощо. У разі затвердження рішення міською радою ставка податку для них складе 0,5%. Ще одна запропонована новація стосується оподаткування будівель навчальних та дослідних закладів. Зараз для них усіх (за винятком будівель науково-дослідних та проєктно-вишукувальних установ) встановлено нульову ставку оподаткування.

 

Пропонується за ставкою 0,5% оподатковувати також будівлі закладів фахової перепідготовки (за винятком об’єктів які є власністю держави чи громади та використовуються організаціями, що повністю фінансуються з бюджету).

 

Ще одна новація проєкту рішення — пільга у розмірі 50% для об’єкти нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних парків. Нагадаємо, у серпні 2021 року до Реєстру індустріальних парків було включено індустріальний парк "Kalush Industrial HUB", який розташований у м. Калуші. Також Калуська міська рада прийняла рішення про створення індустріального парку "Галіція". У 2022 році власники нежитлової нерухомості перерахували до бюджету Калуської громади понад 12 млн гривень податку. У 2024 році розраховують отримати понад 15,1 млн гривень — у разі затвердження проєкту рішення про встановлення податку на нерухоме майно.