У Франківську встановили перший підземний контейнерний майданчик: як він буде працювати

Про встановлення у середмісті Франківська підземного контейнерного майданчика у мерії заговорили у серпні 2017. Тоді планувалося встановити 4 модернізовані підземні контейнери, які передбачають базове сортування сміття – окремі відділення на пластик, скло та побутові відходи.

Тендер на встановлення контейнерного майданчика відбувся влітку 2018 року. Перемогло підприємство ТОВ “Ековестбуд” і згідно умов договору мало завершити роботи до кінця 2018. Але через відсутність фінансування усі роботи завершили лише влітку 2019, пише Курс.

 

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак розповів КУРСу, як працюватиме контейнерний майдачник.

 

«На сьогодні контейнери змонтовані, підключені та успішно випробувані. Ми їх запустимо, коли перевізник забере існуючий майданчик», – говорить Смушак.

 

Щоб відкрити кришку нового контейнера, потрібно ногою натиснути на педаль спереду.

 

При заповненні у контейнері спрацьовує спеціальний датчик і перевізник отримує sms-повідомлення, що можна забирати сміття.

 

Із сховища контейнери підіймаються натисканням кнопки на пульті. Після цього сміття вивантажують в автомобіль, а контейнери знову опускаються під землю.У Франківську встановили перший підземний контейнерний майданчик: як він буде працювати 2

 

Нові контейнери розраховані на мешканців сусідніх будинків та перехожих. Викидати об’ємне сміття у них не можна.

 

Для ресторану «Десятка», яка наповнює ледь не половину існуючих контейнерів, встановлять три металеві бокси, за якими мають доглядати працівники ресторану.

 

З іншими закладами комунальники домовилися, що ті придбають окремі контейнери і раз на день вивозитимуть відходи до дороги, звідки їх буде забирати автомобіль.