У Франківську волонтери відновили старий гуртожиток для переселенців


В березні урбаністична лабораторія METALAB запустила КО-ХАТИ. Це проєкт зі створення комфортного й гідного житла для людей, що були змушені покинути свій дім через російсько-українську війну.

 

Пілотним проєктом стало відновлення частини гуртожитку в Івано-Франківську. Це житло вже готове і заселяється. 

 

В кінці березня METALAB приєдналися до волонтерської ініціативи «Другий дім ІФ» та почали працювати над пілотом проєкту КО-ХАТИ — відновленням 4 поверху старого гуртожитку на вулиці Військових Ветеранів, 8. 

 

«Ми зрозуміли, що є велика проблема з житлом для довгострокового поселення. Щоб вирішити її, ми почали шукати варіанти наявних будівель, які можна відремонтувати, замість того, щоб споруджувати нові. Це дозволяє створювати помешкання досить швидко й ефективно з точки зору витрат, і при цьому робити його якісним, комфортним та інтегрованим у місто. 

У березні ми познайомилися з ініціативою «Другий дім ІФ» з Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу. Вони саме розпочинали ремонт гуртожитку, який понад 5 років стояв порожнім. Ми відчули, що тут може бути корисною наша експертиза зі створення зручних приватних і публічних просторів, дизайну, кругової економіки. Тож долучилися і це стало пілотом проєкту КО-ХАТИ», — розповідає Анна Пашинська, співзасновниця проєкту КО-ХАТИ.  

 

 

За час проєкту команда відремонтувала й облаштувала 24 кімнати, а також спільні простори — чотири кухні, їдальню, дитячу кімнату, хол, санвузли та пральню, коворкінг і вхідну зону. 

 

Після семи тижнів роботи гуртожиток приймає мешканців — там уже оселилися понад 50 людей.